Борисов: Много бързо забравяме

Борисов: Много бързо забравяме | StandartNews.com

Много бързо забравяме това ме притеснява, максимум година и половина имаме памет и забравяме какво се е случило. Това каза лидерът на ПП ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов пред журналисти след края на консултациите с президента Росен Плевнелиев.

На въпрос дали президентът е убедил Борисов да вземе проучвателен мандат за съставяне на ново правителството в рамките на това Народно събрание Борисов отговори: "Така или иначе ни се полага по Конституция, но като слушах вчера тези, които се обявява публично, че уж ни подкрепят, не виждам никакъв шанс. Пък и вчера казах, че щеше да стане невъзможно приемането на бюджета и това щеше да се случи. Преди две години бяха в същата хипотеза на остро политическо противопоставяне, тогава знаех, че залагам партията, залагаме си авторитета и в един насипен парламент", коментира той.

"Не мога да говора от името на другите партии. Има мнозинство в парламента, ясно изразено при изборите от гласовете има. Ако искам могат да работят, ако не искат - виждате всички от ГЕРБ са там, за да приемем бюджета на държавата. Ако искат да го подкрепят - да го подкрепят. Максимален кворум търсим, за да можем да го приемем", допълни Борисов, цитиран от "Фокус".

Предсрочните парламентарни избори трябва да са по новите правила, смята още Борисов. Той обаче изрази опасения от това, „как се променят хората за часове".

„То ще им се върне от Господа, не от мен, защото си спомням как се возеха с мен напред назад и отчитаха направеното от нас за тяхна заслуга. На няколко пъти съм минавал от „осанна до разпи го". Те ме отписаха веднъж като главен секретар, после като кмет и като премиер", обясни Борисов и допълни, че приема това спокойно.

"Не искаме да участваме в съставянето на служебното правителство. Нека Плевнелиев и новоизбраният президент седнат и направят кабинет", заяви Бойко Борисов.

"Сега дават само самолети, които излитат. Ще дойде време, когато ще дават купчините желязо. Г-дин Радев си пожела цялата власт и сега Господ му я даде - каквото иска може да прави без никаква съпротива и без никаква опозиция. Защо БСП да не носят цялата отговорност сега, да си направят правителство", каза още Борисов.

Същевременно, Борисов отрече, че ще иска оставката на кметове от ГЕРБ. Припомняме, че в нощта на изборите той се закани да потърси отговорност за изборната загуба от кметовете.

На въпроса дали смята референдума за опасен, той отговори: "Какво да кажа сега, след като 2,5 милиона души са го одобрили. Това, което са надробили всички политически сили, трябва да си го изсърбат сега. Затова ние сме "за".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай