Борисов и Меркел се срещат днес в София

Борисов и Меркел се срещат днес в София | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов посреща днес Ангела Меркел в София. Това е втората ѝ визита у нас в качеството ѝ на канцлер на Германия.
Меркел пристига в седмица на дипломатически совалки в Европа и часове преди решаващ ден за Германия.

Точно преди седмица в три европейски столици на фокус бе бъдещето на Европа. В София беше цялата Европейска комисия, а в Париж – новият австрийски канцлер Себастиан Курц.

Същия ден от Берлин дойде новината, че има пробив в консултациите между големите партии за правителство. Обявиха, че искат да дадат нов импулс в Европа, цитири БТВ.

Меркел идва часове преди да стане ясно дали ще има ново правителство на Голяма коалиция. Лидерите на трите големи партии се обединиха, че ако отново съставят кабинет, Европа ще е приоритет.

В заключителния им документ има конкретни ангажименти: повече пари в общия бюджет на ЕС, механизъм за минимална работна заплата на равнище ЕС, реформиране на еврозоната и засилване на политиката по сигурност и обрана на общността.

Със сигурност теми на разговора днес в София ще бъдат спорните в Европа въпроси като брекзит, миграцията, новата финансова рамка на ЕС и Западните Балкани, и много вероятно – и отношенията с Турция.

Срещата между премиера Борисов и канцлера Меркел е работна. Това е среща между двама лидери, които добре се познават и които в момента са с най-дълъг управленски опит в Европа.

След срещата си с Макрон Меркел заяви в Париж, че е необходима стабилност на управлението в Германия, за да напредва европейското строителство, предаде Франс прес.

"За да действаме в Европа, от съществено значение е в Германия да има стабилно правителство", каза Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон.

"Изказвам пожелание конгресът на ГСДП да даде зелена светлина за начало на преговори за коалиция. Германия и Франция могат и трябва да поведат действията по много въпроси, свързани с Европа и затова разбирам, че Франция очаква да имаме ново правителство", каза Меркел.

"Широко погледнато, не виждам никакви различия. Европа трябва да има обща външна политика по стратегическите въпроси, Европа трябва да изгради собствена политика за развитие и политика за отбрана, Европа трябва да бъде икономически силна", продължи канцлерката, цитирана от Ройтерс.

Меркел се опитва от месеци да състави управляваща коалиция. Около 600 делегати на социалдемократите в Германия ще се съберат на конгрес в неделя, за да решат дали да подкрепят или не проекта за нова управляваща коалиция между ГСДП и консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция има нужда от Германия, за да бъде реформирана Европа. "Искам да кажа просто, че нашата амбиция трябва да бъде съчетана с амбицията на Германия", каза Макрон на пресконференцията с Меркел.

Между Борисов и Меркел от години зрее политическо приятелство. Всичките срещи между двамата са свързани целувки, прегръдки и закачки.Така е от първия мандат на Борисов като премиер на България.

Футболът също сближава Борисов и Меркел. По време на заседание на Европейския съвет по време на първия му премиерски мандат той подтиква колегите си, сред които е и канцлерът, да гледат мача между Германия и Италия.

Постепенно през годините Борисов и Меркел започват да стоят все по-често рамо до рамо. Това се оказва плюс, защото Борисов започва постоянно да получава пълната подкрепа на Меркел.

Именно тя бе първа, когато подкрепи страната ни за европредседателството на България.

С годините Меркел не крие и симпатиите си към ГЕРБ. Неколкократно тя заявява подкрепата си за партията във връзка с предстоящи избори в страната ни.

Борисов не й остана длъжен – върна ѝ жеста на подкрепа миналата година със силна прегръдка и после обясни – направил го, за да й даде кураж да състави правителство в Германия.

Знаковата визита за страната ни идва точно след официалната среща на Меркел с френския президент Емануел Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай