Борисов: Газова връзка с Турция ще е голяма крачка напред

Борисов: Газова връзка с Турция ще е голяма крачка напред | StandartNews.com

България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, които проведоха среща в рамките на 22 Световен петролен конгрес в Истанбул, съобщиха от правителствената информационна служба. Те посочиха, че добрите политически и икономически връзки между България и Турция, както и географското им положение определят важното значение на двустранното сътрудничество в енергийната сфера за транзита на енергийни ресурси.

Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. „Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване", заяви премиерът Борисов.

По-рано днес Борисов и Йълдъръм разговаряха неформално в кулоарите на Световния петролен конгрес. В разговорите участва и турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай