Борисов е европейски лидер, обявиха от канцеларията на Меркел

Борисов е европейски лидер, обявиха от канцеларията на Меркел | StandartNews.com

Икономическият ръст, който реализира България през последната година, е гаранцията за бъдещата стабилност на страната и основната заслуга за това е на правителството на Бойко Борисов. Това заяви ръководителят на отдел „Двустранни отношения с Централна, Източна и Южна Европа" във Федералното канцлерство на Германия Кнут Абрахам по време на работна среща с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. В разговора, който се проведе в сградата на Федералното канцлерство, участваха още Рафаел Метайс от отдела за европейски политически въпроси и за връзки с държавите-членки на ЕС, ръководителят на представителството в България на фондация „Конрад Аденауер" Торстен Гайслед и дългогодишният депутат в германския Бундестаг Ханс-Петер Ул, обявиха от пресслужбата на ГЕРБ

Цветан Цветанов запозна немските си колеги с политическата ситуация в България. Представени бяха и резултатите от последната среща на премиера Бойко Борисов във Варна с румънския и гръцкия му колега и със сръбския президент. Представителите на Федералното канцлерство коментираха, че това е поредната инициатива на Борисов, която го отличава като истински регионален и европейски лидер. Те дадоха висока оценка и за подписания Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Македония и изразиха увереност, че той ще даде допълнителен импулс на диалога между Македония и Гърция.

По време на срещата бяха обсъдени още теми, свързани с миграционната политика, сигурността в района на Югоизточна Европа и охраната на външните граници на Съюза. Председателят на ПГ на ГЕРБ информира представителите на канцлерството, че следващата седмица в българското Народно събрание влиза за обсъждане и гласуване на първо четене антикорупционният закон. „Мнозинството в парламента е поело ангажимент законът да бъде окончателно гласуван и на второ четене до края на годината", подчерта Цветанов. Той представи също последните конституционни промени, касаещи разделянето на съдийската и прокурорската колегии във Висшия съдебен съвет и изрази увереност, че новият ВСС, който беше избран по новите правила, ще повиши доверието на българските граждани към съдебната система в страната.

Кнут Абрахам и Рафаел Метайс заявиха, че Германия ще продължи да подкрепя успешните управленски политики, които реализират българските власти. Освен това страната ни може да разчита и на подкрепа по време на българското председателство на ЕС, особено по темите, свързани с миграцията, сигурността и транспортните коридори в региона на Западните Балкани. От своя страна, Цветан Цветанов пожела успех при формирането на новото федерално правителство на Германия, чиято помощ е от изключителна важност за силна и обединена Европа.

Политиките, реализирани от правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ, са гаранция за стабилността и сигурността не само в България, но и в целия регион на Балканите. Това заяви заместник-ръководителят на отдел „Европейски и международно сътрудничество" във фондация „Конрад Аденауер" Франк Прийс по време на работна среща с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. В разговора, който се проведе в централата на „Конрад Аденауер" в Берлин, участва и ръководителят на екип „Европа/Северна Африка" Ларс Хенсел.

По време на срещата бяха обсъдени добрите резултати от дългогодишното сътрудничество между ГЕРБ и „Конрад Аденауер" и бяха набелязани нови съвместни инициативи, които да бъдат реализирани през 2018 година. От фондацията за изразиха готовност да подкрепят активно и инициативите, които ще бъдат организирани по повод предстоящото българско председателство на Европейския съюз. Цветан Цветанов благодари за подкрепата, която фондацията оказва на ГЕРБ както при формулирането на успешни управленски секторни политики, така и за експертната помощ. Освен това той представи основните приоритети на страната ни за председателството на ЕС като постави основен акцент върху европейската перспектива и сигурността на западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай