Борисов: Без запалки и балони на БГ председателството

Борисов: Без запалки и балони на БГ председателството | StandartNews.com

Практик съм, трябва да се ускори подготовката за 2018 г., отсича министър-председателят

Без рекламни запалки и балони ще протече българското Председателство на ЕС, стана ясно от публикуваната стенограма от заседанието на правителството в сряда. Указанието идва от премиера Бойко Борисов, веднага след като той обявява решението си да поеме на ръчно управление подготовката за европредседателството, което ще е в първата половина на 2018 г. Причина за изземането на функциите на ръководител от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева е фактът, че другите министри не изпълнявали нарежданията й.

"Аз като практик човек считам, че трябва да направим тези промени, защото г-жа Кунева полага много усилия, но е много сама във вземането на решения, а и доколкото ви познавам - повечето залисани в ежедневната си работа, това някак си ви стои много настрани. Това, което каза и г-жа Кунева - за необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване подготовката, налага присъствието на министър-председателя с функция за национален координатор", обяснява Борисов.
И допълва: "Правя го това, защото ми омръзна Кунева да идва, казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време".

Премиерът определя и шестима координатори, които да поемат отговорност по различните направления на подготовката. Кунева ще отговоря за две от тях - логистика и екип и приоритети и програма на председателството, Вицепремиерът Томислав Дончев - за инфраструктура и сграден фонд, вътрешният министър Румяна Бъчварова - за сигурността. За бюджета ще се грижи финансовият министър Владислав Горанов, за комуникационната стратегия - Даниел Митов, и за културната програма - Вежди Рашидов. Меглена Кунева настоява активна роля да има и столичният кмет Йорданка Фандъкова, защото повечето мероприятия ще са в София.

Повлиян от скандала с обществената поръчка за реклама на МОН, премиерът препоръчва и какво да не се прави с акцент върху забраната на запалки и балони. "Образно казано, сигурно трябва да се произнесем как да изглеждат папките, не само културната програма - дали ще ги водим на музеи, на концерт или еди-какво си. То са куп неща, за които, виждате, тръгва една обществена поръчка, а някой ще се хване, че има химикалка, например, с надпис", дава насоки Борисов. Кунева благодари на премиера, че е дал добри идеи за някои български акценти в рамките на европредседателството - например по темата за защита на потребителите, която да се изведе като наш приоритет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай