БГ председателство с туршии и клюки

БГ председателство с туршии и клюки | StandartNews.com

Кулинар, поничка, тялото, тунинг, топигри. И европредседателство. Звучи ли ви логично? Само много голям майтапчия може да реши така да рекламира най-важното събитие за държавата тази година в изредените по-горе специализирани сайтове. А към тях трябва да добавим и продавалника olx.bg, както и dechica.com, dalivali.bg, missbloom.bg, cartoonnetwork.bg, secretzone.bg, vsickioferti.bg, forum.napravisam.bg, lifestyle.bg, ladyzone.bg и opoznai.bg.

Това не е фалшива новина. А горчивата истина, че във всички тях се наливат стотици хиляди, предвидени за популяризиране на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Логиката е желязна: Докато се чудиш колко лева да поискаш за старата пералня, се информираш за неформалната среща по търговската политика на Европа. Докато търсиш да прочетеш върви ли магданоза и каква е цената на лещата, се обрамотяваш как са минали разговорите на най-високо европейско ниво за двойния стандарт на храните. Когато се наканиш да наблегнеш на трицепса във фитнеса - прочиташ какви европари ще похарчат държави от евросъюза за новата кохезионна политика, в частност, за строежа на нови спортни зали по цяла Европа.

И най-полезното - докато се чудиш коя е хитовата маркова чанта за сезона - гледаш аксесоарите на министър Павлова по снимките на десетките международни форуми, които провеждаме като домакини на СЕ на ЕС в НДК.
Гениално! Даже и на великия комбинатор Остап Бендер този избор едва ли би му хрумнал!

Иначе, заделените от джоба на българските и европейските данъкоплатци пари за отразяването на шестте месеца председателство -не са лоши. Става въпрос за 370 000 лева. Обществената поръчка за тяхното разпределяне и харчене е спечелена от консорциума ДЗЗД "Медиа ЕС", който представя списък от медии, на които се ангажира да подава информация за европредседателството. Всъщност състезанието е с един кон, защото другите участници в търга -"Аргент 2002" и "АПРА" са отстранени още в началото - не отговаряли на критерии.

Заданието на фирмата, спечелила обществената поръчка, е: "да извърши медиа планиране по отношение на национални и регионални печатни и интернет медии, и социални мрежи; да подготви, организира и разпространи публикации и интернет банери и клипове, предоставени от възложителя, в национални и регионални печатни, интернет медии, и социални мрежи на база направеното медиа планиране; да предоставя контент анализи на публикациите за всеки месец".

Много е интересно да прочетем в отчета как във въпросния контент анализ се обяснява мотивирано, че информация за председателството се преплита с готварски рецепти, клюки, тийнейджърски проблеми, прогноза за времето и тунинговането на коли. И в още куп медии, които са много любопитни, но нямат нищо общо с актуалните политически и обществени проблеми.

От консорциума, на когото министерството на Лиляна Павлова е поверило медийното отразяване на БГ председателството, няма шанс някой да научи по какъв принцип и критерии са разпределени сумите. Това било търговска тайна. На въпроса защо това са медиите, ведомството на Лиляна Павлова прехвърлят веднага топката в полето на мастития медиен посредник.

Без съмнение, удобно излизане от конфузната ситуация. Но това не спестява въпроса кой с кого и защо се подиграва като пласира новините за европредседателството като гарнитура на съвети как да си тунинговаме колата и тялото или клюки за чалга певици, омешани с най-новите диети.

Скандалът с раздадените милиони за медии няма да отшуми скоро. Защото ще бъде повод да се повдигне завесата за още много подобни обществени поръчки. Спечелени според партийни заслуги и изпълнени на ръба на закона. Накрая думата ще е на ОЛАФ. И ако Калфин ще заеме шефския пост там, да прегледа документите за търга още отсега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай