Без кметове в листите на ГЕРБ

Гражданска квота дава шанс на непартийни кандидати

Без кметове в листите на ГЕРБ | StandartNews.com

ГЕРБ няма да разчита на настоящи кметове в кандидат-депутатските листи за вота напролет. Това разкриха пред "Стандарт" хора от ръководството на партията.

"Местните избори бяха само преди по-малко от две години и няма как нашите кметове като отговорни хора да подведат избирателите си", са мотивите за решението. В ГЕРБ вече тече с пълна пара подготовката за предсрочните избори. Както "Стандарт" първи писа, премиерът в оставка Бойко Борисов и партиен лидер събира актива на ГЕРБ на работна среща на 21 и 22 януари, на която да се набележи стратегия за победа.

Подреждането на кандидатите за листите обаче вече върви по места. До 5 февруари всички списъци трябва да бъдат на пощата на централата на ГЕРБ, където се обобщават и се изпращат на Изпълнителната комисия на партията. Нейна е задачата да изготви финалните изборни листи, с които досегашните управляващи ще се борят за 44-тия парламент.

Потенциалните бъдещи депутати вече се набелязват на общински номинационни събрания във всичките 265 общини в страната. Ограничението за включването на кметове е само едно от указанията, дадени на структурите по места. От централата са описали и какви трябва да са следващите депутати на ГЕРБ, разкриха още източниците на "Стандарт".

Те ще попълват декларации, че нямат нищо общо с бившата Държавна сигурност. "Висок обществен морал" е друг неотложен критерий, както и чисто съдебно минало. От ГЕРБ отварят вратата и за непартийни кандидати. "Искаме да дадем възможност на хора, които искат да работят за обществото, да влязат в парламента и да го правят", се мотивираха от ГЕРБ. Тези депутати ще влязат в т.нар. гражданска квота. Акцент в селекцията са и авторитетни личности - доказани лекари, учени, преподаватели, учители, хора на изкуството.

С цел прозрачност кандидатдепутатските листи ще се подреждат по азбучен ред, а не според симпатии. ГЕРБ ще предложи максималният брой кандидат-депутати във всеки регион. Дори ще имат и резерва - в случай, че някой от депутатите бъде избран например за министър.

От партията на Борисов обаче имат и план Б, ако все пак се въведе 100% мажоритарен вот.
ГЕРБ са готови да извадят 240 кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай