България отпуска 500 000 евро на Африка от солидарност

България отпуска 500 000 евро на Африка от солидарност | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. Той отбеляза, че фондът, който цели да ограничи причините за миграцията към ЕС, има нужда общо от допълнителни 125 милиона евро.

Министър-председателят посочи, че всички участници в Европейския съвет са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти. Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата - и сухопътна, и морска, уточни Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той поясни, че е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция. Мнението е около 75 на сто от тези средства да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, да продължат, уточни премиерът. Той добави, че средствата по споразумението за миграцията няма да бъдат засегнати.

Всички се обединихме, че Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор, не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област и в кадрите няма една здрава сграда. Когато изградихме препятстващото съоръжение по границата, получихме ноти от Турция, но успяхме да ги убедим, че това е съоръжение в помощ на българската и турската гранична полиция, при огромен миграционен натиск да може в първия момент да защити границата. Това не е Китайската стена или съоръжение, по което да пуснем ток и да не може да припари никой. Искам да правим разлика, призова премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай