Антон Кутев: Не може мнозинството да назначава всичко

Депутатът от "БСП за България" похвали министър Бисер Петков

Антон Кутев: Не може мнозинството да назначава всичко | StandartNews.com

Депутатът от "БСП за България" Антон Кутев заяви пред БНТ, че има добра координация с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, която води до резултати. Той поздрави министъра за вдигането на минималния доход, което ще помогне много на хората с увреждания, но припомни, че това е отколешно настояване на Социалистическата партия. Кутев заяви, че комуникацията е начинът да се решават проблеми, но изрази мнението, че все пак едва ли ще се постигнат чудеса.

Антон Кутев похвали президента Радев за баланса и разума, който проявява по въпроса с антикорупционния закон и заяви, че собственото му виждане съвпада с това на държавния глава. Той заяви, че по отношение на отнемането на имущество няма голяма разлика между предложенията на ГЕРБ и БСП, но ключовата разлика е в самия орган, който ще прави това. По думите му прокуратурата е доказала, че не може да се справя със случаите на корупция по високите етажи и обвини управлението на ГЕРБ за неработещата антикорупционна система.

Ние искаме да разследваме всички за корупция, а корупцията по високите етажи. Това трябва да става с разследване, защото сегашната система се е доказала като неработеща. Не може органът да се назначава от мнозинството на парламента. Това са трите ключови разлики, каза той.

Антон Кутев призна, че това държавният глава да назначава ръководителя на антикорупционния орган не панацея за решаването на проблема, тъй като призидентът и кабинетът може да са от една и съща политическа сила, като допълни, че дори президентската институция не е безкрайно независима.

Президентите се сменят и понякога кабинетът и президентът са от една и съща политическа сила. Няма универсално решение, но има решения, които намаляват възможностите да се влияе на този процес. Формулирали сме го така, както смятаме, че ще е правилно. Ще видим къде са възможните компромиси, но смятам, че това, което предлагаме, е смислено, но се отхвърля, защото ще доведе до резултат, обяви Кутев. 

Кутев сравни факта, че милион и половина души са около или под прага на бедността, с природно бедствие и добави, че заради това са необходими спешни мерки от управляващите, независимо кои са те.

ГЕРБ са на власт, те да го правят. Склонен съм да правя неполитически компромиси за това и да говоря с тях. Често пъти влизаме в разбирателство по социалните теми. От търсенето на решение до намиране на решение има дълъг път. Дано решенията на министерството са реални. Това е важното, каза още депутатът от "БСП за България".

Депутатът от БСП заяви, че първо елитите трябва да реагират на случаи като този с депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, а ако те не го направят е ред на обществото. Той призна, че неразбиране за това как функционират медиите съществува във всяка партия и даде пример с Михаил Михов.

Кутев даде пример и с депутата от Обединените патриоти Валентин Касабов, който вчера предупреди, че може да "смачкаме" "депесарски тахтаби" (б.р. депесарски хлебарки). Кутев отбеляза, че не харесва партията на ДПС, но подчерта, че подобен тон е недопустим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай