Ангажирахме се с проблемите на Полша с ЕС

Ангажирахме се с проблемите на Полша с ЕС | StandartNews.com

България като председател ще изпълни своите задължения отговорно и добронамерено. Ще направи всички усилия, за да продължи диалогът за представяне на позицията за опит за сближаване и намиране на изход от тази неприятна ситуация в започване на процедурата по чл. 7. Това каза в свое изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата си с полския външен министър Яцек Чапутович.

„Може да разчитате на нашето добронамерено и безпристрастно отношение по този въпрос. Приветствам вашия план за диалог, срещи и разговори с ЕК, които споделихте с мен", коментира Захариева.

Полският ѝ колега Яцек Чапутович заяви, че с Екатерина Захариева са обсъдили хронологията и това, което чака Полша по отношение на чл. 7 от Договора за ЕС. „Полша разчита на диалог в тази област. След като се завърна във Варшава, ще замина за Германия, където ще повдигна този въпрос с немския външен министър. Също така се обърнах с молба за среща към г-н Ханс Тимерман по време на посещението ми в Брюксел. Засега няма отговор дали такава среща ще бъде възможна. В разговора с г-жа Захариева декларирах готовността да изпратим полски експерти, които биха могли да обсъдят всички проблемни страни на предлаганите реформи", коментира той. По думите му Полша очаква включването на Съда на ЕС, който е институцията на европейското право, отговаряща за тези въпроси.

На 20 декември 2017 г. ЕК започна безпрецедентна процедура срещу Полша заради опасения за върховенството на закона в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай