АБВ с критика към Горанов за КСО

АБВ с критика към Горанов за КСО | StandartNews.com

Промените в Кодекса за социално осигуряване се нуждаят от много широк обществен дебат - и със синдикатите, с Асоциацията на фондовете и работодателските организации. Това обяви вторият в АБВ Румен Петков.

Той критикува предлаганите от министъра на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване и настоя по тях да има повече обсъждание.  „През последните години това е 117-тата промяна в Кодекса, като последната е от преди по-малко от година", припомни Петков, цитиран от Фокус.

Той обърна внимание на предприетите мерки за провеждане на стрес-тестове в пенсионните фондове, чрез които да се направи оценка на активите и нормативната уредба от самите пенсионни фондове, а държавните институции да предприемат мерки за гаранциите в тяхната работа. „Днес се предлагат нови промени без тези стрес тестове да са приключили и без да са водени консултации с работодателските организации, с Асоциацията на фондовете и без предварителни разговори. Включително и Министерството на труда и социалната политика няма становище по въпроса", подчерта заместник-председателят на АБВ.

По думите му, това означава, че финансовият министър не само се е самозабравил, но е в състояние да генерира напрежение в ключови институции за финансовата стабилност на държавата. Той посъветва премиера "да си прибере финансовият министър", за да не възникват такъв род напрежения. „Не знам, кой, какво иска да открадне, но че някой иска да открадне нещо, нямам никакво съмнение. Това е недопустим подход", убеден е Петков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай