АБВ: Името „Северна Македония" дава основание за териториални претенции към България

АБВ: Името „Северна Македония" дава основание за териториални претенции към България | StandartNews.com

Партия АБВ публикува декларация по повод ан новото име на Македония, за което премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев се договориха - "Северна Македония".

В него се казва:

От АБВ приветстваме развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската страна за името на Република Македония. Ние винаги сме подкрепяли кандидатурата й за членство в ЕС и НАТО, но също така държим това да не трябва да става за сметка на България.

Договореното име „Северна Македония" вероятно задоволява териториалните претенции на Гърция, но дава основание за такива към България, най-малко поради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с малки изключения представлява цялата Благоевградска област.
В тази насока е и изказването на премиера Бойко Борисов през 2012 г., който заяви, че „варианта Северна Македония е абсолютно неприемлив" и посочи, че „това име е предпоставка за териториални претенции към страната ни, Скопие може да поиска Благоевград". Какво се е променило сега? Кои са новите аргументи да се приеме това наименование?
Днес сме свидетели точно на обратното. МВнР безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, така и сега със Северна Македония. В декларацията на българското външно министерство се посочва, че: „Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност", също така и че „МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени". Фактът, че в договора има предложение да се запише, че Споразумението няма да променя съществуващите граници и няма претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност идва да покаже, че самото име дава основание и за двете. Не може да очакваме гаранции в бъдеще време, те трябва да се дадат сега. Не сме съгласни и с принципния подход, две страни да решават проблем, засягащ няколко държави без тяхно участие. В процеса на окончателното вземане на решение трябва да бъдат включени всички заинтересовани страни.
Правителството, политическите партии в България, включително и парламентарно представените, нямат адекватна позиция по този въпрос.
Единствено ПП АБВ излязохме с такава и сме удовлетворени, че тя бе чута. Предишното предложение - Илинденска Македония - беше посегателство към българската история, това дава основания за териториални претенции към България. Ние сме против географско име на Македония, защото може да предизвика недоволство у българските граждани.
Немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и спира членството на Македония в ЕС и НАТО докато не постигна желаното, което още един път доказва изключителното значение на този въпрос. В изказването на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че „споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната", самият той подчертава, че това споразумение няма връзка с гръцкото културно наследство.
Вярваме, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изготвяне на официалната българска позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай