156 училища са без лекари

156 училища са без лекари | StandartNews.com

Броят на училищата без медицинско обслужване е 156 от общо 2473. Това каза образователният министър в служебното правителство проф. Николай Денков в изявление пред медиите след среща с Националното сдружение на общините в Република България.

"Педагозите и педагогическите специалисти са приблизително 390 човека за 2473 училища, което е крайно недостатъчно, заяви Денков. - Освен това трябва да се разграничат психолози, които са локализирани в конкретните училища, говорихме и за нуждата от мобилни групи, които при възникване на кризисни ситуации, които се появяват периодично, да могат да отидат на място", обясни той.

По думите му тази система с психолозите и педагогическите специалисти трябва да се разгърне, като е желателно в средно или голямо училище да има поне един психолог. "Във всеки регион да има по 2-3 мобилни групи. Когато няма кризисна ситуация, тези психолози могат да се използват за обучение на учители, за срещи с деца", коментира Денков.

Той добави, че утре Министерство на образованието ще проведе среща с Министерство на здравеопазването, защото това е основно в тяхната експертиза.

Министърът посочи и статистика: броят училища с лекар на пълен щат са 52. Тези с лекар на непълен щат са 55 у нас. Училищата с фелдшер на пълен щат са 294, с фелдшер на непълен - 158. По думите му броят на педагогически съветници е 692 и половина души, защото има и непълен щат за част от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай