16:35 ч.

18.03.17

2 мин.

0

1

0

Зверино първо се радва на митрополит Григорий

от редактор |

Зверино първо се радва на митрополит Григорий

Владиката се сбогува със София с литургия в "Св. Неделя"


Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий се сбогува с клира и паството на Софийска епархия, в чиято митрополия много години бе притосингел и викарен епископ, обяви официалният сайт на БПЦ.


След отслужването на св. Литургия в митрополитския храм "Св. Неделя" в София, в която му съслужи Мелнишкият епископ Герасим - гл.секретар на Св.Синод, той отпътува за богодаруваната му Врачанска епархия, където предстоеше неговото тържествено посрещане и интронизиране като правоправещ митрополит на Врачанската катедра. С камбанен звън владика Григорий бе изпратен от София - с благодарност за достойното му служение и с пожелание за още по-значими плодове в митрополитската и синодалната му дейност.


Митрополит Григорий бе придружаван от Високопреосвещения Старозагорски митрополит Киприан и Преосвещения Мелнишки епископ Герасим. Митр.Киприан в периода 27 декември 2016 г. - 5 март 2017 г. бе натоварен от Св. Синод с отговорната задача като наместник на овдовелия епархийски престол да организира и проведе епархийския избор на двамата кандидат-митрополити за Врачански митрополит.


В духа на утвърдената църковна традиция новоизбраният архиерей символично бе посрещат на централния площад на с. Зверино, което е на границата между Софийска и Врачанска епархии. Именно там митрополит Григорий бе дочакан от множество духовници и миряни, възрадвани в този ден от възможността и изпълняващи дълга си да приветстват своя нов епархийски архиерей. Тук беше и областният управител Момчил Младенов. При първото му стъпване като митрополит на Врачанска земя той бе приветстван от кмета на Мездра инж. Генади Събков и миряни от епархията. Иконом Младен Славков връчи архиерейски посох на митрополит Григорий и го поздрави с прочувствено слово, в което подчерта, че духовенството и епархиотите на Врачанска епархия с трепет и благодарност към Бога посрещат своя духовен архипастир, за да ги води към Бога и спасението.


Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий произнесе първото си кратко обръщение към своите епархиоти, в което изрази радостта си от топлото посрещане и подчерта, че ще спазва завета на Господ Иисус Христос, Който не дойде да му се служи, но да послужи.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:13 · 19.03.2017
"за богодаруваната му Врачанска eпархиа " 4Е БОГ и ИМОТИ ЛИ ИМ ДАВА ,И златни дeбeли синдджири и голeми крустовe 24 карата /ако ги свали има достатачно пари за домовe в ц. Звeрино . А на сина си достоиниа /поглeднeтe снимкитe на Исус Христос /само задачата да ни научи как да живeeмe /ПАРОДИА
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент