Знамето на Бенковски отива във военния музей

Знамето на Бенковски отива във военния музей | StandartNews.com

Черни Вит дарява тържествено реликвата утре

Едно от най-скъпите знамена на Георги Бенковски най-накрая отива във военния музей. В четвъртък точно в 11 ч в сградата на читалището в село Черни Вит, община Тетевен ще се състои официална церемония по даряване на оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание. То е едно от 12-те знамена, поръчани от Георги Бенковски за целите на IV революционен окръг, съобщиха от Националния военноисторически музей.

Знамето бе пазено близо 140 години от жителите на село Черни вит, които решиха да го дарят на Националния военноисторически музей, за да се съхранява в подходящи условия, така че да бъде запазено за бъдещите поколения. Историческата реликва е в доста тежко състояние. Автентичността й беше оценена от историка проф. Пламен Митев, който горещо препоръча намесата на специалисти за запазването й. Знамето е същото като популярното знаме на панагюрските въстаници, което се съхранява във Военноисторическия музей. Само че докато добре запазеният екземпляр носи номер 3, находката от Черни Вит е номер 9. Всъщност общо 12 такива знамена са били ушити по поръка на Георги Бенковски за нуждите на Панагюрския революционен окръг, обясни тогава Митев.

Знаме номер 9 е съпътствало Хвърковатата чета и апостола Георги Бенковски почти до неговата смърт край Рибарица на 12 май (25 май) 1876 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай