Затварят „Хемус" при почистване от сняг

Затварят „Хемус" при почистване от сняг | StandartNews.com

Най-голямото предизвикателство за нас и за шофьорите през тази зима ще бъде пътуването по магистрала „Хемус", тъй като поради ремонтите на тунелите „Витиня" и „Ечемишка" движението се осъществява двупосочно в едно платно, а при снегопочистване магистралата ще се затваря изцяло. Това обяви вчера министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. В зависимост от метеорологичните условия е възможно част от тежкотоварните превозни средства да бъдат спирани докато пътят се обработи или да бъдат насочвани по обходни маршрути. Определени са и местата за престои - за пътуващите към София преди Ботевград, а за трафика към Ботевград - преди виадукт „Елешница". Алтернативен маршрут за леките коли е пътят през „Петрохан" и Искърското дефиле. Съвместни екипи на АПИ и МВР ще пренасочват движението.

До 1 ноември всички фирми, които работят по зимното поддържане на пътищата, трябва да осигурят необходимите химикали и инертни материали, както и да приведат в готовност снегопочистващата техника, каза още министър Павлова. Необходимите машини за този зимен сезон са 3087, като до 1 ноември те трябва да бъдат приведени в готовност. Заради топлото време някои машини все още са на строителните обекти по пътищата, но могат да бъдат преоборудвани за 6 до 8 часа.

С отпуснатите от държавния бюджет допълнително 145 млн. лв. през този строителен сезон е подобрено състоянието на над 330 км пътища, отчете министър Павлова. Общо по различните програми на пътната агенция са ремонтирани 630 км пътища. „Инвестирали сме 400 млн. лв. приблизително за ремонти на пътища от всякакъв клас, както и на тунели и виадукти", поясни министърът. Необходимите средства за поддържане на републиканските пътища в добро състояние всяка година са 800 млн. лв. Вложените през тази година средства са недостатъчни, за да може всички ползватели на пътищата да са доволни, каза председателят на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. Той допълни, че около 60 млн. лв. се влагат за зимно поддържане на пътищата всяка година.

Нетните приходи от продажба на винетки през 2016 г. са 283 млн. лв., каза още министър Павлова и допълни, че цената на стикерите през следващата година ще остане същата. Павлова обясни, че промяна в таксите и начина на ценообразуването им ще има след въвеждане на тол-системата, което може да стане от началото на 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай