ЗАРАДИ ШУМА: Тролей вместо трамвай № 6 в „Лозенец"

ЗАРАДИ ШУМА: Тролей вместо трамвай № 6 в „Лозенец"  | StandartNews.com

Тролей ще замести трамвай № 6 в „Лозенец". Това решиха общинските съветници по време на днешното си заседание, които приеха първия вариант на експертния съвет, сформиран от НАГ. Другият вариант включваше връщането на трамвая.

Решението за замяната му с тролеи беше подкрепено от 40 съветници, 6 се обявиха против, а 11 се въздържаха. „Решението не противопоставя хората от „Лозенец" с тези, от бул. „Скобелев". Този вариант дава нови връзки и възможности да достигнат до нови точки на града. Планираме до края на годината новият тролей да тръгне", разясни зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев. Той обясни още, че тролеят ще се движи от бул. „Прага" до басейна „Спартак" в обособеното трасе на трамвая, а от там ще продължава до кв. „Манастирски ливади".

Общинските съветници от БСП се възпротивиха на това решение и казаха, че от ГЕРБ отново са избрали най-евтиното решение, което не е и най-доброто.

С приетото решение днес ще се реши и проблемът на живущите на бул. „Скобелев", които на няколко пъти излизаха на протест, заради шума и вибрациите, идващи от преминаващите в близост до сградите трамваи. Избраният вариант предвижда релсите да бъдат изместени като ще се изгради и двоен коловоз, който ще позволи трамваите да не се изчакват, за да се разминават.

Реализирането на този проект ще струва на общината около 7 млн. лева. Във варианта със запазването на трамвая цената щеше да бъде 22 млн. лева, която включваше нов пробив в посока НДК и отчуждаване на два магазина, които са частна собственост и се намират в подлеза. Маршрутът на трамваите по линия 6 се запазва в участъка от "Обеля" до Петте кьошета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай