22:25 ч.

15.03.18

3 мин.

0

9

0

Западът загърби Брекзит заради шпионския скандал

от проф. Анна Кръстева |

Западът загърби Брекзит заради шпионския скандал

Конфликтът между Русия и Великобритания заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал навява асоциации с времето на Студената война. Трябва обаче да се подчертае, че има и различия. Студената война е свързвана със сблъсък по-скоро на две системи, докато в случая сблъсъкът е много ярко свързан с едно авторитарно лидерство. Студената война продължи и след Сталин, независимо от другите съветски ръководители. Докато сега личната отговорност на настоящото ръководство на Русия е ключова.


Приликите с времето на Студената война, от своя страна, са в добро и в лошо отношение. Ако говорим за отрицателния аспект, трябва да кажем, че изключително много нараства напрежението, засилват се дори невидими форми на заплахи. Наблюдаваме в момента кризата, която тече по линия на отравянето на Скрипал. Тук трябва да се подчертае, че много бързо дори западният дискурс се смени и вече се говори не за отравяне, а за химическа атака. Това е съвършено нова терминология и нова перспектива, в която се поставя проблемът. Всичко това се отнася до конфронтацията такава, каквото я познаваме от гледна точка на Студената война – свързана с милитаризация. Друга прилика с онзи период е, че колкото и парадоксално да изглежда, в тази конфликтна ситуация наблюдаваме изключително стратегическо сближаване на западните партньори, които се бяха поразделили заради Брекзит. Сега


по две линии видяхме много бързо сближаване


Създаде се тройката Макрон-Меркел-Мей, които излязоха със съвместна декларация и единна позиция. Те припомниха международните отговорности на Русия като член на Съвета на сигурност на ООН по отношение на мира и сигурността. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изрази подкрепа за Лондон. Видяхме как Европа и Великобритания загърбиха темата за Брекзит и развода в името на по-важни, стратегически цели. От трансатлантическа перспектива видяхме абсолютно същото – обединяване, макар че и по тази линия преди имаше напрежение между Доналд Тръмп и Тереза Мей.


Това са „добрите новини" - че пред една обща заплаха, бяха оставени на заден план разделенията, които има в Запада и той заговори с един глас – гласа на НАТО, на ЕС, чийто член все още е Великобритания.


В настоящата ситуация мнозина се питат дали вървим отново към двуполюсен свят. Отговорът на този въпрос е и да, и не.


Многополюсният свят продължава да е реалност с други измерения


Това също е стратегическа цел на Русия – да се намесва в пренаписването на новите полюси като много се сближава последните години икономико-политически с Китай. Така че не можем да говорим само за полюси Русия-Запад, а за по-сложни конфигурации. Между другото, икономиката продължава да бъде модериращ фактор в настоящия дипломатически и политически конфликт с бившия руски шпионин. Нека не забравяме, че 55% от експорта на Русия е към ЕС. Москва не може да си позволи да скъса връзки с основния си икономически партньор. Не бива обаче да забравяме, че и ЕС е зависим все още доста от руските енергийни източници. С други думи, икономиката ще играе и играе една по-невидима, но по-модерираща роля.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

радев · 16:51 · 17.03.2018
джендърска работа
Потребител · 10:46 · 17.03.2018
аНГЛИЧАНИТЕ ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕ ОТ БРЕКЗИТ , ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ НА ЕУ И ПО-ЛЕСНО ДА ВОДЯТ ПРЕГОВОРИТЕ.... ЗАЩО ОТРОВНОТО ВЕЩЕСТВО Е ОТКРИТО В ЧАНТАТА НА ДЪЩЕРЯТА.ТОЛКОВА ЛИ Е ЛЕСНА, ЧЕ ЕВЕНТУАЛНО, АМА САМО ЕВЕНТ. НЯКОЙ ДА Й СЛОЖИ В БАГАЖА ТАКОВА СИЛНО ОТРОВНО ОРЪЖИЕ.
АНГЛИЧАНИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ( СЛЕД АМЕРИКАНЦИТЕ) МАНИПУЛАТОРИ
Потребител · 17:50 · 16.03.2018
Помнете, отравянето е дело на ЦРУ или британските тайни служби. Много прилича на обвинението на България за атентата срещу папата.
Потребител · 15:26 · 16.03.2018
Дрън, дрън и нишо повече.
Потребител · 09:35 · 16.03.2018
АНЧЕ, СТРАХОТНА СИ ! ТОЛКОВА УМ В ЕДНА ЖЕНА ? НИКАЙ ТОВА НЕ ГО РАЗБИРАШЕ ДО СЕГА!!!!
Потребител · 09:49 · 16.03.2018
@Потребител е вече го разбрахме - какво глобално виждане - пиши малката, пиши....
Потребител · 10:12 · 16.03.2018
@Потребител Русия пак ви пречи, ясно. Нямате шанс срещу Русия по пътя на агресията и диктата. Правете добро, а не война и ако може по-малко геноцид в България, please!
Потребител · 08:18 · 16.03.2018
Че за какво му е на Путин да прави такова видимо покушение точно в навечерието на изборите за президент в Русия? Това си мирише на чиста провокация!
Потребител · 23:43 · 15.03.2018
Дрън, дрън и нишо повече.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент