Заловиха нарушители, търсели трюфели

Заловиха нарушители, търсели трюфели | StandartNews.com

Мобилен екип на Североизточното държавно предприятие установи в Тервелско двама нарушители, които са търсели трюфели без да имат необходимото разрешително, съобщават от пресцентъра на предприятието.

Иззети са един килограм от скъпите гъби, а на нарушителите са съставени актове. Държавното ловно стопанство "Тервел", което е част от Североизточното държавно предприятие, до края на юни ще извърши лесовъдни дейности при отглеждането на церови дръвчета, информират от пресцентъра.

С ръчно плевене и окопаване ще бъде премахната тревната растителност около фиданките, за да им се осигури простор и по-добра осветеност, необходима за фотосинтезата, пояснява директорът на стопанството Димчо Стефанов.

По думите му мерките ще обхванат 50 декара с двегодишни церови фиданки край село Ангеларий и още 40 декара с четиригодишни дръвчета край село Каблешково в община Тервел.

До края на юни ДЛС „Тервел", което е част от СИДП, предвижда лесовъдски мероприятия във връзка с отглеждането на млади церови култури. „Чрез ръчно плевене и окопаване ще бъде премахната тревната растителност край фиданките, за да им се осигури растежен простор и нужната за фотосинтезата по-добра осветеност", обясни директорът на стопанството инж. Димчо Стефанов, цитиран от "Дарик".

По думите му в рамките на този месец мерките ще обхванат общо 50 дка с двегодишни церови фиданки в землището на с. Ангеларий и още 40 дка четиригодишни церови култури край с. Каблешково в община Тервел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай