Закуските в училище само с месна или зеленчукова плънка

20 лафки в София с актове заради забранени продукти и стоки

Закуските в училище само с месна или зеленчукова плънка | StandartNews.com

Програмата за безплатни закуски в училищата на министерството на образованието не е консултирана със здравното министерство и експертите по хранене от Националния център по обществено здраве и анализи. Това съобщи за "По света и у нас" Националният консултант по хранене и диететика пред БНТ.

Родители от фондация "За храната" обявиха кампания в социалните мрежи и събират снимки на закуските, които получават децата в училище. "Факт е, че децата получават не това, което трябва. Има написани рецепутирници, рецептурни книги, които обаче не знам до каква степен се изпълняват и до каква степен някой ги контролира", обяви представителят на организацията Екатерина Йосифова. 

Според фондацията не може всеки ден да се предостяват тестени храни на децата, но на практика е точно така. "С 40 стотинки не може да се говори за съвременно здравословно хранене. Ако това субсидиране се повиши два или повече пъти, може да се говори за съвсем друг тип храна", обяви Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов":

От Националния център по обществено здраве и анализи, където е написана наредбата за здравословно хранене, обясниха, че програмата за закуски в училищата не е консултирана с тях.

Не знам каква е идеята на тази закуска. Дали това е първата закуска, като е основно хранене за децата, Ако е подкрепителна, тогава нямат място тези тестени закуски. защото се предполага,че детето вече веднъж е закусило, заяви проф. Веселка Дулева - началник отдел 'Храни и хранене", НЦОЗА:

В наредбите за здравословно хранене е записано, че подкрепителната закуска трябва да е плод или зеленчук, допълни Дулева. От Столичната регионална здравна инспекция обясниха, че следят за спазването на правилата за здравословно хранене в кухните на детските градини и училищните столове и бюфети. Подкрепителните закуски били отговорност на други институции.

Здравословното хранене на учениците не изключва предлагането на тестени закуски. Тестените закуски, обаче трябва да са с месна плънка, зеленчукова плънка или смесени, уточни Десислава Драганчева, началник отдел "Държавен здравен контрол в СРЗИ.

При проверките е установено,че в менюто на част от столичните детски градини няма достатъчно зърнени култури. В някои училищни столове пък, давали повече хляб, месо и зеленчуци.

Съставени са и 20 акта на училищни лафки, които предлагали забранени захарни изделия и сокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай