"Турски поток" стигна брега, Путин хвали Ердоган 

Двамата президенти изгледаха по видеовръзка от Истанбул полагането на последната тръба от морския участък на газопровода

"Турски поток" стигна брега, Путин хвали Ердоган  | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин засипа с похвали турския си колега Реджеп Тайип Ердоган 
за проявеното мъжество и политическа воля за реализацията на газопровода "Турски поток".
Това стана по време на тържествената церемония в Истанбул, посветена на завършването на строителството на морския участък от газопровода. "Моля, започвайте", нареди във видеовръзка Путин на шефовете на "Газпром" Алексей Милер и на турския Botas Мехмет Конук. После двамата дадоха команда за последната заварка на тръбата, която излиза на турския бряг. Огромни екрани предаваха финалната стъпка на този етап от газопровода, който по план трябваше да приключи през декември. "Вървим с изпреварващ график и до края на 2019 г. "Турски поток" ще бъде предаден за експлоатация", увери Милер. След морския участък предстои да бъдат положени още 180 км тръби на сушата, за да се съедини "Турски поток" с газотранспортната система на Турция, а след това втори ръкав да бъде изведен на границите на ЕС. България се надява това да стане на нашата граница, другият вариант е тръбата да мине през Гърция, но все още няма обявено окончателно решение. 
По време на церемонията думите на Путин по адрес на Ердоган бяха посрещнати с овации. 
"Ние с нашите приятели от Руската федерация положихме много усилия от гледна точка на взаимоотношенията за осъществяването на този проект. Той има историческа стойност за нашите отношения. Ние се надяваме, че през 2019 г. след всички необходими тестове ще бъдем готови за пускане в експлоатация на "Турски поток", заяви на свой ред Ердоган.
Той отбеляза също, че над пет милиона туристи от Русия са посетили Турция през първите девет месеца на тази година.
След 2010 г. Турция е една от най-привлекателните дестинации за руските туристи, заедно с Египет, отбелязва ТАСС. По данни на Федералната агенция по туризъм през 2012 г. 2,5 милиона руски туристи са посетили турските курорти, през 2013 г. - 3,1 милиона, през 2014 г. - 3,3 милиона. През 2015 г. на почивка в Турция са били 3,5 милиона руснаци, което е пикът на руския туристически поток в тази страна - 10,1 процента от общия брой руски туристи, пътували в чужбина.
След забраната на чартърните полети между Русия и Турция и на продажбата на туристически оферти, на практика потокът от руски туристи в Турция почти спря. По данни на Ростуризъм през 2016 г. туристическият поток от Русия в Турция е намалял с повече от 76 процента - до 866 хиляди души. През 2017 г. ситуацията се промени - 4,5 милиона руски туристи посетиха Турция, припомня ТАСС.
Очаква се през 2018 г. броят на руските туристи в Турция да достигне цифрата от 5,5 милиона души, по данни на Асоциацията на туристическите оператори в Русия. Това ще представлява увеличение с 20 процента спрямо 2017 г., посочва ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай