Йордан Цонев получи орден заради дарение на чудотворна икона

фото "Марица"

Йордан Цонев получи орден заради дарение на чудотворна икона | StandartNews.com

Пловдивският митрополит Николай връчи днес ордена на Св. Апостол Ерм - I степен, на депутата от ДПС Йордан Цонев, обяви "Марица". Цонев е 23-ият носител на отличието, което се дава от Пловдивската митрополия. Владиката лично го предаде на Йордан Цонев след края на тържествената литургия по повод храмовия празник на митрополитската църква „Св. Марина". Депутът бе отличен заради личното дарението, което направи - копие на чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица от Атон. Светинята бе показана днес пред миряните, след като бе донесена от Гърция от двама духовници. 

Дядо Николай разказа и историята на дарието. Владиката бил пратен от Светия синод да служи на храмовия празник на Зографския манастир в Света гора. Там на поклонение в същия момент били и народни представители, сред които и Йордан Цонев. Двамата се заговорили и митрополитът споменал за чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица. Без да има нещо конкретно предвид, вметнал колко добре би било епархията да има нейно копие. Тогава Цонев помолил дядо Николай да му окаже милостта той да осигури това копие, тъй като има и лична причина да го стори.

Йордан Цонев благодари и допълни историята.  Преди 3 г. при него отишла да моли помощ майка на онкоболно дете. „Такива неутешими сълзи най-трудно се преглъщат. Обещах. Лекарите казаха, че нищо повече не могат да направят", разкри Цонев. След като отправил молитви със съпругата си, той решил да отиде да се помоли в Света гора. Заминал с благословията на владиката. Цонев разказа, че детето оздравяло и днес е абитуриентка. Тогава с жена му решили да дарят копие на чудотворната икона от Атон.

На няколко пъти, макар и да не е прието в църква, миряните прекъсваха с аплодисменти обръщението на владиката и разказа на Йордан Цонев.

Копието на иконата на Св. Богородица Всецарица ще остане за постоянно в храма „Св. Марина". А късчетата от покрова и ризата на Божията майка ще са изложени за поклонение до 19 юли, като на следващия ден, когато е Илинден, ще бъдат отнесени в село Хвойна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай