16:50 ч.

17.07.17

2 мин.

0

2

0

Йордан Цонев получи орден заради дарение на чудотворна икона

от редактор |

Йордан Цонев получи орден заради дарение на чудотворна икона

фото "Марица"


Пловдивският митрополит Николай връчи днес ордена на Св. Апостол Ерм - I степен, на депутата от ДПС Йордан Цонев, обяви "Марица". Цонев е 23-ият носител на отличието, което се дава от Пловдивската митрополия. Владиката лично го предаде на Йордан Цонев след края на тържествената литургия по повод храмовия празник на митрополитската църква „Св. Марина". Депутът бе отличен заради личното дарението, което направи - копие на чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица от Атон. Светинята бе показана днес пред миряните, след като бе донесена от Гърция от двама духовници. 


Дядо Николай разказа и историята на дарието. Владиката бил пратен от Светия синод да служи на храмовия празник на Зографския манастир в Света гора. Там на поклонение в същия момент били и народни представители, сред които и Йордан Цонев. Двамата се заговорили и митрополитът споменал за чудотворната икона на Св. Богородица Всецарица. Без да има нещо конкретно предвид, вметнал колко добре би било епархията да има нейно копие. Тогава Цонев помолил дядо Николай да му окаже милостта той да осигури това копие, тъй като има и лична причина да го стори.


Йордан Цонев благодари и допълни историята.  Преди 3 г. при него отишла да моли помощ майка на онкоболно дете. „Такива неутешими сълзи най-трудно се преглъщат. Обещах. Лекарите казаха, че нищо повече не могат да направят", разкри Цонев. След като отправил молитви със съпругата си, той решил да отиде да се помоли в Света гора. Заминал с благословията на владиката. Цонев разказа, че детето оздравяло и днес е абитуриентка. Тогава с жена му решили да дарят копие на чудотворната икона от Атон.


На няколко пъти, макар и да не е прието в църква, миряните прекъсваха с аплодисменти обръщението на владиката и разказа на Йордан Цонев.


Копието на иконата на Св. Богородица Всецарица ще остане за постоянно в храма „Св. Марина". А късчетата от покрова и ризата на Божията майка ще са изложени за поклонение до 19 юли, като на следващия ден, когато е Илинден, ще бъдат отнесени в село Хвойна.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:17 · 17.07.2017
Като видя някой дебил от ДПС да се прави на честен и доблестен направо кипвам ! Точно този ментак, този който не смее да се кандидатира от Бургас ,този който то изритаха от СДС за далавери, а го взеха в ДПС точно заради това , този който обслужва партия с която никой не иска да се коалира и е символ на корупцията и далаверите с обръчите , точно такъв да се прави на дарител , е няма такава гавра с народа , а журналята реклама му правят !
Потребител · 18:37 · 17.07.2017
ОРДЕНЪТ Е ИНКРУСТИРАН С МОТОТО НА ДЕМОНОКРАЦИЯТА И ГЕРБ, С ТРИТЕ “К“ !!! „Крадене, Крадене и пак Крадене“, с преориентиране към - Кой, Колко и Как ???!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент