Йордан Цонев: Най-голямата грешка на прехода е липсата на вероучение

Йордан Цонев: Най-голямата грешка на прехода е липсата на вероучение | StandartNews.com

Най-основната ценност - вярата в Бог, фондамент на духовността, отсъства по някакъв значим начин в живота ни, заяви в Канал 3 Йордан Цонев, зам. председател на ПГ на ДПС.

Депутатът, който е богослов, получи високия орден "Свети Апостол Ерм" I степен от пловдивския митрополит Николай.
"Вярата ме призва към църквата, разбира се", коментира той. "Тук, пред телевизията, има елемент на суета, от която винаги бягам, защото вярата трябва да е далеч от тези неща Ако приех да получа тази награда, е защото сме забравили днес, че църквата днес не са сградите, а сме ние, вярващите. И се дразня страшно като чета злостни анализи и нападки срещу духовенството. Преди всичко ние сме църквата - трябва да го разберем, и правя всичко по силите си, макар да можех много повече да направя", продължи Цонев.

Йордан Цонев добави, че една от най-големите грешки на прехода е, че не бе възстановено обучението във вероучение за децата: "Църквата е получавала дарения, помощи от държавата, защото това е храмът на нашите души. И една от фондаменталните грешки на прехода е, че не възстановихме - и в семейството, и в училището, възпитанието ти обучението във вяра на децата."

Според него "най-основната ценност - вярата в Бог, фондамент на духовността, отсъства по някакъв значим начин в живота ни. От раждането, през възпитанието в семейството, от внушенията ни към децата за модерност, някак си не е модерно да си вярващ човек, а това е толкова нелепо. Плодовете на това, че решихме, че вярата трябва да отсъства от възпитанието на децата - ние дори започнахме да разграждаме семейството като най-важната клетка на обществото."

Йордан Цонев не приема, че само народните представители носят отговорност за това. "Не приемам това. Много време ни трябва да обясним какво е семейството, какво е бракът - както е казал нашият Бог и спасител Иисус Христос, че бракът е тайнство, че той не е подпис, че не е юридичести акт, а нещо много свещено, закрепено от Светия дух в едно тайнство.", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай