Всеки трети ХИВ-позитивен у нас не се лекува

Всеки трети ХИВ-позитивен у нас не се лекува | StandartNews.com

София. 30% от ХИВ-позитивните у нас са прекъсвали терапията си заради липса на медикаменти. Това заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той представи проучване за условията на лечение на пациентите с ХИВ/СПИН.
 
"Основните проблеми са липсата на адекватна материална база, в която тези пациенти да бъдат лекувани. Оказва се, че помещенията за изчакване са прекалено малки, има огромно струпване на хора, а така се нарушава правото на анонимност на пациента, който е ХИВ-позитивен. Да не говорим за правото на зачитане на времето на пациента. Такива пациенти закъсняват за работа, налага се да обясняват на шефа си, да лъжат къде са били", обясни Хасърджиев.

"Ние, като една европейска държава, трябва да вземем мерки спрямо тези проблеми. Другият проблем, който силно ме притеснява, е фактът, че близо 30% от пациентите съобщават, че са прекъсвали терапия през последните години. Този процент е характерен за страните от третия свят, но не и за европейски държави. Срамно е в една европейска държава пациенти да прекъсват терапия, защото има липса на това или онова лекарство. При това не говорим за заболявания, които са безобидни, а говорим за сериозно инфекциозно заболяване. Известно ни е, че някои лекарства не са налични в България", коментира д-р Хасърджиев.
 
Близо 30% от 200 пациенти с ХИВ/СПИН дават оценка 4.99 за удовлетвореността на центровете, в които провеждат лечение, става ясно от проучване сред пациентите с ХИВ, в което те оценяват лечението си. Запитаните са част от всички официално регистрирани 1438 носители на вируса у нас. Близо половината от участвалите в изследването са от София. Останалите са от Варна и Пловдив.

Най-висока е оценката по критерия за удовлетвореност във Варна - 5,57, следвана от Пловдив - 4,66. На последно място е София с 4,42. Варна е отличник по около 15 показателя, според пациентите и така получава обща оценка от 5,83. Най-високо е отличието в морския град по показател мониторинг и лабораторни тестове - 5,99.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай