Връчиха награда за благородство и доблест

Връчиха награда за благородство и доблест | StandartNews.com

Национална младежка награда за проявени благородство и доблест беше връчена за първи път в двореца „Врана". Отличието ще се връчва всяка година на деца и младежи до 20-годишна възраст. Учредители са Държавната агенция за закрила на детето, Фондация „Фехтовална Академия Васил Етрополски", Малтийски орден – България, Фондация „Българска памет – братя Диневи" и физическите лица Офелия Кънева, Янко Кръндаров и Васил Етрополски. Патрон на събитието е бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който проследи церемонията.

Тази година са номинирани 20 кандидати от страната. За избирането са направени допитвания до местната и централната власт, общественици, социално ангажирани представители на бизнеса, медии. В конкурса са участвали с проекти в културата, образованието, социалната интеграция, проблемите на различните, спорта, социални грижи и здравеопазването.

Според организаторитетях, най-големият проблем, който се сблъскали при оценяването на кандидатите, е как се оценява благородство, Затова, тази година, решили да отличат 20 деца от получени над 100 имена.

Сред отличените е 18-годишният Давид Давидов от Ловеч, който е номиниран лично от кмета на града. Той е дългогодишен доброволец на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев" и на Центъра за работа с доброволци към библиотеката. Той е сред младежите, които са основен двигател на инициативите „Забавно лято" и „Лятна читалня". През свободното си време работи с деца със специални образователни потребности. "За мен доброволчеството е приключение. Всеки месец правя по неща, а през летния сезон се опитвам всяка седмица да помогна. Да съм доброволец за мен е чест", сподели Давид за БГНЕС.

В рамките на награждаването се проведе и турнир по фехтовка по повод 81-годишнината на Симеон Сакскобургготски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай