Военен церемониал за погребението на пилотите

Военен церемониал за погребението на пилотите | StandartNews.com

Двамата загинали пилоти на катастрофиралия хеликоптер Ми-17 бяха погребани вчера с военни почести. Стотици близки, роднини, колеги и познати изпратиха в последния им път майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев.

Тренировъчният полет на разбилия се хеликоптер фатален за 48-годишния командир на екипажа Пламен Пантилеев и помощника му – 45-годишния Стоян Неделчев. Причините за тежкия инцидент се разследват, а резултати се очакват в рамките на месец.

На траурната церемония на Централния гробищен парк в Пловдив присъстваха военният министър Красимир Каракачанов, началникът на отбраната Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков, командирът на 24-та авиобаза Крумово бриг. ген. Димитър Иванов, областният управител Здравко Димитров, генерали от Българската армия, много военни, цивилни служители от Въоръжените сили и граждани.

"За летците небето е дом, а животът им е възход нагоре към висините. Даваме обет да пазим спомена за тях и да подкрепяме семействата. Да бъдем единни, за тези които избраха вечния полет към светлината и незабравата", каза командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Заупокойна молитва за загиналите български военни пилоти бе отслужена от пловдивския митрополит Николай.

Точно в 12 часа, когато ковчезите на двамата пилоти бяха положени един до друг в земята, заваля кротък дъжд, сякаш и небето искаше да сподели болката на събралите се на Централните пловдивски гробища, пише "Марица".
Колегите им, които присъстваха на погребението бяха единодушни, че ще ги запомнят като изключителни професионалисти и приятели.

Стотици роднини и близки на загиналите, военнослужещи и цивилни служители от Българската армия сведоха глави пред офицерите от Военновъздушните сили, загинали при изпълнение на служебния си дълг. По време на тържествената церемония бяха прочетени и съболезнователни адреси до семействата на загиналите от президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, от държавни институции, от военни формирования и частни фирми. Майор Пламен Пантилеев и майор Стоян Неделчев загинаха при падането на военно-транспортния вертолет при учение в района на авиобаза Крумово в понеделник.
Вече тече разследване, работи се по всички версии, а най-вероятната е техническа неизправност на машината, стана ясно след катастрофата.

Пантилеев и Неделчев са били опитни пилоти с десетилетия стаж и стотици часове във въздуха. Нальотът им от началото на годината обаче бил малък, стана ясно след инцидента.

Целият им професионален път е свързан с вертолетната авиобаза. Двамата пилоти на вертолет Ми-17 са участвали в едни от най-рискованите мисии на Въоръжените сили в помощ на население при бедствия и аварии – при гасене на пожари в спасително-издирвателни операции. Със своя живот, високия си професионализъм и всеотдайност те показаха как по най-достоен начин можеш да служиш на род и родина.

Повишиха ги в звание
майор посмъртно

Майорите Пламен Пантилеев и Стоян Неделчев, които загинаха при падането на хеликоптер Ми-17 край Пловдив, са повишени в звание посмъртно със заповед на военния министър Красимир Каракачанов. Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военното формирование в авоибаза Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски" – Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот" за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.
Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на същата авиобаза. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски" – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот" на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай