Военен лагер готви деца за трудни ситуации

Военен лагер готви деца за трудни ситуации | StandartNews.com

Ученическият лагер край Широко поле ще бъде моделът, по който ще се въвежда началната военна подготовка в училищата в страната, прототип на залегналата за изпълнение идея. Това обяви по време на посещението си в базата шефът на дирекция „Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов.

„Похвално е изпълнението на тази идея тук. Децата имат възможност освен на теория, но и на практика да усвоят интересни знания, свързани с военната подготовка", посочи Антонов. По думите му в Школата ще бъдат осигурени учебни автомати, с които учениците да бъдат запознати с устройството на оръжието.

В „Националния ученически център по военно дело и спасителни дейности" в село Широко поле край Кърджали преди дни се проведе комплексно занятие с ученици от 10-тите класове на шест от средните училища в област Кърджали. Участваха близо 250 ученици от кърджалийските училища СУ "Отец Паисий", ПГ по селско и горско стопанство, СУ „Христо Ботев" от село Чорбаджийско, СУ „Отец Паисий" село Кирково и СУ "Н. Й. Вапцаров" село Бенковски.

Обучението през последните няколко години се организира от Военно окръжие в Кърджали съвместно с Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) и Военен клуб – Кърджали.

„Една от основните задачи на структурите на Центъра за военно обучение по места през последните години е работата по патриотичното възпитание на младото поколение в страната", обясни комендантът на Школата Минчо Гумаров, преподавател по военно обучение в СУ"П.Р. Славейков" Кърджали и основател на Ученическия военен център през 1997 г

През месец април започнаха планираните практически занятия в Националния ученически учебен център по военно обучение. Обхванати са ученици от деветите и десетите класове. Младежите и девойките усвояват полезни знания, умения и навици, които формират у тях полезни способности за преодоляване на евентуални житейски изпитания, на които могат да бъдат подложени - природни и стихийни бедствия, крупни промишлени аварии и катастрофи. В организацията и провеждането на учебните занятия по начална военна подготовка в Кърджалийско много добро взаимодействие има между МО, МОН и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Над 700 ученици от средните училища в област Кърджали обикновено провеждат практически занятия по военно дело в Националния ученически център по военно обучение и спасителни дейности в село Широко поле. Те се организират от експертите от сектор „ВОКНА" на Военното окръжие и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Кърджали. „Започнахме с 50 ученика преди няколко години. Сега обхващаме почти всички средни училища", казва Бойко Бенеков и допълва, че се работи активно с общините за обучението на младите хора.

Офицери и сержанти смятат, че

е недостатъчно военните умения да се усвояват само по пет часа

в 9 и 10 клас. Затова практическите занятия във Военния лагер в село Широко поле са много полезни. Обособяват се четири центъра, където се обучава по един клас. В единия се запознават със стрелковото оръжие, във втория с екипировката, в третия с артилерийските системи. В четвъртия център получават информация как да кандидатстват във висшите военни училища и Българската армия. Упражняват се също в стрелба с въздушна пушка. Момчетата и девойките се запознават с колективно въоръжение –като 100-милиметрово противотанково оръдие и 80-милиметрова минохвъргачка, автомат Калашников, манлихер, маузер, ръчни нападателни и отбранителни гранати, както и с индивидуалните защитни средства.

„Един генерал да излезе от Кърджали и трудът ни е оправдан. Преди две години близо 20 младежи от региона кандидатстваха във военни училища. Това се дължи на усилията положени в този център" , подчертава о.з капитан Минчо Гумаров, който повече 20 годни ръководи единствения в страната Военен учебен център за ученици край Кърджали. Често в края на практическите занятия гости на младежите са представители на Централно военно окръжие в София , кметът на Кърджали и областният управител.

Първият тренировъчен лагер сбор се провежда на територията на лагера през далечната 1996 г. Полевият военен ученически лагер може да се ползва целогодишно. От 2004 г е собственост на община Кърджали, която е приемник на бившата Мобилизационна база край Широко поле.„Кметът на Кърджали Хасан Азис много ни помага, за което сме му изключително благодарни", подчертава Минчо Гумаров и допълва, че помещенията в базата периодично се ремонтират, а лагерът е електрифициран и водоснабден. Преди 8 години там е монтирана фотоволтаична система за електричество и са обзаведени кабинети по „Начална военна отбрана", „Млад огнеборец" и „Гражданска защита". В лагера има и специална полева кухня, в която се приготвя храната.

По думите на Гумаров през военния лагер в Широко поле за тези малко над двадесет години са минали 60 000 ученици. От пролетта до есента занятията са еднодневни в рамките на 8 часа.През летните месеци престоят на групите е за по 3-4 дни, защото топлото време позволява нощуването на палатки.Участват предимно деца от учебни заведения, в които военното обучение се изучава като свободноизбираема подготовка. Най- сериозно то е застъпено в СОУ"П.Р. Славейков"Кърджали, където са обхванати желаещите са от 4 до 11 клас „Идват деца не само от цялата Кърджалийска област, но и от страната", казва Гумаров и подчертава, че досега в практиката си не е имал проблеми с родители, които спират децата си. Напротив даже ги насърчавали, а понякога в лагера пристигали и бащите на малчуганите.

„Още с пристигането в лагера децата трябва да се съобразяват с въведения режим.

Започват със строева подготовка

след това с предвидените по програма часове", споделя капитанът. Обучението с тийнеджърите минава под формата на състезателни игри, в които се включени различни елементи като поставяне на противогаз, преминаване на въжен мост при наводнение, хвърляне на граната, стрелба по мишена, преодоляване на препятствие и изтегляне във вертолет. Специални занятия са предвидени за даване на първа медицинска помощ и безопасност на движение.Отиграват се и различни ситуации, възникнали при бедствия, пожар, обгазяване, обезвреждане на терористи, оцеляване при екстремни случаи."Това увлича много момчетата и момичетата и те участват с желание", коментира Гумаров.

През 2010 г по повод Международния ден на мира Националният ученически център по военно обучение получава противотанково 100 милиметрово оръдие БС-3, единствено по рода си в Южна България. Година по –късно в ученическия военен лагер започва възстановяване и на стара бойна летателна машина Ми-4, която през средата на 80-те години е била на полигона на Вътрешни войски край Вишеград.Идеята е вертолетът да помага на децата в състезателната тренировъчна игра „щурмуване от въздуха на обекти на земята". Гумаров е доволен, че полевият лагер край Широко поле се ползва по предназначение от ученици, желаещите да придобият военни умения от четвърти до дванадесети клас. В двора на лагера има паметна плоча на загиналите фронтоваци. Винаги по повод 6 май - Деня на храбростта, 9 май и други празници ветерани от войните, офицери и сержанти от резерва и запаса провеждат срещи с децата и младежите в Широко поле. Учениците и гостите поднасят цветя пред паметната плоча на загиналите фронтоваци във Втората световна война от 10-пехотна родопска дивизия. Базата през годините е посещавана от военни министри, депутати и представители на президентството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай