Визите в Евросъюза - по-лесни и по-сигурни

Визите в Евросъюза - по-лесни и по-сигурни | StandartNews.com

Милиони хора от цял свят желаят да посетят ЕС и много от тях се нуждаят от виза. Между 2009 г. и 2016 г. броят на подадените молби за издаване на виза се е увеличил с 50% — от 10,2 милиона до 15, 2 милиона. Това показва увеличаване на мобилността в световен мащаб, дължащо се не на последно място на по-лесните и по-евтини възможности за пътуване. Същевременно обаче през последните няколко десетилетия геополитическата среда претърпя коренни промени, изразяващи се в появата на нови и бързо променящи се предизвикателства в областта на миграцията и сигурността. Трябва да извлечем поуки от тези тенденции и да модернизираме по подходящ начин общата визова политика на ЕС, без да усложняваме законното пътуване.

В настоящата епоха на глобална мобилност искаме да улесним пътуването на хората, които идват в ЕС с цел туризъм, бизнес или по семейни причини. Ето защо сега предлагаме да може да се кандидатства за виза по-рано, да се подава и подписва заявление за издаване на виза по електронен път и да се получава отговор по-бързо чрез съкращаване на сроковете за вземане на решения. За да улесним кратките туристически пътувания, също така въвеждаме възможността

да се издават визи на външните граници

съгласно специална схема за временен период и при строги условия. Същевременно надеждните и редовни пътници ще могат да се възползват от хармонизирана „виза за многократно влизане" със срок на валидност от една до пет години.

Успоредно с това трябва да станем по-ефективни при проверките на пътниците и при откриването на онези лица, които представляват заплаха. Ето защо в близкото бъдеще ще модернизираме Визовата информационна система, базата данни, използвана от консулските служители, които отговарят за оценката на заявленията за визи. В бъдеще даден консулски служител следва да може незабавно да установи дали по отношение на дадено лице е наложена забрана за влизане, дали то притежава подправени документи или дали по отношение на него има подаден сигнал за издирването му например за престъпни или терористични дейности.

С цел осигуряване на по-ефективно и по-бързо обработване на все по-големия брой заявления за визи, предлагаме увеличение на визова такса от 60 EUR на 80 EUR. Размерът на тази такса продължава да бъде по-малък от размера на таксата в много други туристически дестинации в света, но тя ще предоставя на държавите членки допълнителни 205 млн. EUR на година за осигуряване на консулска подкрепа по света.

Накрая, визовата политика на ЕС следва да играе по-ефективна роля в цялостното ни сътрудничество с трети държави, по-специално

в областта на управлението на миграцията

Много държави членки днес изпитват трудности при връщането на задържани незаконни мигранти в техните държави на произход поради липсата на съдействие от страна на властите в тези държави във връзка с обратното приемане. Същевременно определена част от незаконните мигранти, които трябва да бъдат върнати, в действителност са влезли законно в ЕС, като са получили визи, а впоследствие са просрочили посочения в тях период. Ето защо, предлагаме да се установят по-строги условия за обработването на визи в случаите, когато трета държава не оказва достатъчно съдействие в областта на обратното приемане.

В един все по-мобилен и глобализиран свят осъществяването на по-справедлива, по-прозрачна и по-сигурна визова политика е във взаимен интерес на ЕС, на държавите, които са наши партньори, и на техните граждани, които желаят да пътуват до ЕС. Визова политика на ЕС, която е подготвена за бъдещето, има съществено значение за постигането на отворен и сигурен Европейски съюз.

* Заглавията са на редакцията

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай