Вицепрезидентът: Образованието е приоритет за България

Илияна Йотова стана Почетен гост на Тополовград

Вицепрезидентът: Образованието е приоритет за България | StandartNews.com

Днес често си задаваме въпроса като българи кой трябва да бъде наш основен национален приоритет. Не можем да имаме друг приоритет, като държава и нация, освен образованието. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в Тополовград, където взе участие в тържествата по повод празника на града и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Отбелязването на 24 май е една от най-българските традиции, която пазим заедно с поколенията преди нас и ще пазим с тези, които ще дойдат след нас", посочи вицепрезидентът. Според Илияна Йотова делото на светите братя Кирил и Методий отдавна принадлежи на цялата европейска цивилизация, защото остава безсмъртно.

Вицепрезидентът припомни, че посланието на Константин Кирил Философ, разнесло се по света - "голи са без книги всички народи", звучи актуално и в наши дни. "Нека бъдем горди с българската писменост и култура и да съхраняваме заветите на славянските просветители", каза още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се обърна с думи на благодарност към всеотдайността на българските учители, за усилията им да възпитават учениците в любознателност и стремеж към откривателство. "Когато има слово и култура и децата израстват като личности, националният дух удържа на изпитанията на времето", категорична бе Илияна Йотова.

Тя участва в училищния празник на училище "Свети Свети Кирил и Методий" и се включи в традиционното шествие, което премина през Тополовград до централния площад "Освобождение". На тържествена церемония бяха отличени изявени местни дейци на просветата и културата, които вицепрезидентът поздрави. Илияна Йотова беше удостоена със званието "Почетен гост на Тополовград" и получи плакет с герба на града и икона на Света Богородица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай