Великден за 20 лв. в Банско

Великден за 20 лв. в Банско | StandartNews.com

280 000 нашенци пътуват по празвиците, 1 милион чужденци обикалят Чудесата ни до юни

Хотелиери примамват с празничен обяд, чеверме на открито и месене на хляб

Банско сваля с 15-20 на сто цените за Великден. Тази година има засилен интерес от български туристи към курорта за най-големия християнск празник. Вече са направени доста резервации. „Добър знак са увеличените запитвания и заявено желание за отдих по великденските празници в нашия град. Досега повечето гости ни подминаваха и отиваха в Гърция. Привличаме туристи с по-ниски цени, навсякъде те са с 15-20% надолу, при пакетите отстъпката стига и до 30%", заявиха пред "Стандарт" хотелиери в града под Тодорка. В малките семейни хотели нощувка и закуска струва 20 лева на човек. В тризвездните комплекси тази услуга е 30 лева. В четиризвездните хотели цената варира от 40 до 60 лева, тъй като от значение са и предлаганите екстри за гостите. „Предлагаме великденски обяд, всеки може да участва в боядисването на яйцата, в месенето на козунаците, в приготвянето на агнешкото. Очакваме традиционно и 2000-3000 гръцки туристи, които са винаги тук за Великден. В нощта срещу неделя те ходят в 182-годишната ни църква „Света Троица" на служба. Връщат се след полунощ и хапват супа от агнешки дреболии, което е характерно за тях", разказа хотелиерката Яна Рахова.

За празника ще работи и кабинковият лифт в курорта, който ще вози туристите до Бъндеришка поляна в Пирин планина. „Искаме да осигурим възможност за гостите на курорта да се разходят сред красивата природа. Ако условията позволяват, то ще може да се карат и ски по пистите в ски центъра, но всичко зависи от природата", казаха от фирмата-концесионер на ски зоната.

Някои от хотелските комплекси предлагат в пакета за Великден и осигуряването на лифт карта. „Ако времето е хубаво, ще изведем гостите на въздух в гората. Ще ги закараме в Пирин планина, за да се повеселят сред природата. На пикника ще хапнат агънце на чеверме", разкриха хотелиери.

170 хиляди чужденци ще посетят България за Великден, сочат прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма. Около 280 хил. българи пък ще пътуват за почивните дни около празника. Тази година Великденските празници в католическия и православния свят съвпадат, а страната ни се оказва особено привлекателна за нашите съседи.
Голямата част от чужденците у нас ще бъдат от Гърция. Ще пристигнат туристи и от Германия, Австрия и Италия. За периода април-юни очакваме около 1,1 милиона чужди туристи в България, каза Румен Драганов, директор на Института. Повечето от тях идват с цел културен туризъм. Това са около 10% от броя на чуждестранните посещения в България в годишен план.

Наред с морските търсени дестинации за празниците остават и зимните курорти, които предлагат по-ниски цени за нощувки. Най-търсени са тридневните пакети с включени СПА процедури.
Владимир Симеонов

Търци и македонци пълнят Добринище

Всички места в курорта Добринище вече са заети за великденските празници. Повечето от тях са резервирани още в първите дни на тази година. Близо 3000 нашенци, гърци и македонци ще изкарат празничните дни в града в подножието на Пирин, прочут с минералните си извори. "Привличаме туристи с ниски цени на нощувките, те са по-евтини с 10-20% от тези в общинския център Банско. Гостите ни съчетават веселбата с лекуване на различни болежки в лековитата ни минерална вода. Над 20 хотела се построиха в последните 15 години заради увеличения поток от туристи в града ни", каза кметът на Добринище Китан Галчев.

Навръх Великден за всички ще има концерт на площада, в който ще участват местни самодейци и известни изпълнители. Заради планината и множеството минерални извори инвеститорският интерес в последните години е много сериозен към нашето населено място, казват местните хора. Много от нашенците и чужденците пък правят преходи в планината до хижа „Безбог" и Попово езеро. Заради наплива на гости почти всеки втори в Добринище печели от туризъм.

Тук всичко ще е пълно и за Гергьовден, когато се организира уникален празник. Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, ще участват в автентичния ритуал „Топене на китки". Обичаят е важен и почитан и в четирите махали на населеното място. Очаква се много чужденци от курортите Банско и Разлог да станат свидетели на събитието, а част от тях и да се включат в него.

Бум на туристи в Огняново

Все повече хора в курортното селище Огняново забравят за тютюна заради туризма. Защото гърменското село, прочуто със своите лековити минерални извори, се превръща в целогодишна туристическа дестинация за нашенци и чужденци. Бум на гости очакват и за Великден. „Дори за 3 март легловата ни база, която вече достига почти 2000 легла, бе пълна на 100%. А за Великден ще е страшен наплив. Огромната част от гостите ни са наши сънародници. Някои хотели работят и с гърци, но за мен най-добрият клиент е българинът", твърди хотелиерът Венцислав Шарков. Хотелските комплекси вече са близо 20, десетки да къщите за гости. Предимството на курортното селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. В някои хотели се спи само за 15 лева. В тризвездните комплекси, които имат и СПА центрове, нощува, закуска и вечеря струват 35 лева. Хотелиерите твърдят, че трябва много работа, добро обслужване и хубава храна, за да останат доволни гостите. Доста от тях са засадили собствени оранжерии и градини, в които отглеждат екологично чисти домати, краставици, кромид, салати, картофи. Целта е гостите да се хранят здравословно.

Разходка до Перперикон и Дяволския мост

Все още се намират места в хотели в зоната за отдих край яз. Кърджали.„Заявките ни за Великденската ваканция са от София, Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе, съобщи собственикът на комплекс „Рока" Иван Халтъков. Той уточни, че за посетителите ща бъдат организирани две екскурзии. Едната до Перперикон и Татул, другата включва посещение на Историческия музей в Кърджали и панорамна обиколка на града. Комплекс„Рока"и този път ще предложи на гостите си разходка с лодка по язовира.

Традиционно преди Възкресение Христово има заявки и за базата в манастирски комплекс „Успение Богородично" в кв. Гледка в Кърджали, където служи отец Боян Саръев.

Много пловдивчани предпочитат да отсядат във вилно селище "Романтика" в близост до Кирково. В комплекс"Енчеви" в граничната община освен богата родопска кухня и изпълнения на гайда предлагат още конна езда и места за риболов.Заради близостта до Гърция и ГКПП "Маказа"хотелската база вече е на 90 на сто запълнена.

Предпочитано място за ваканционните дни е и комплекс „Планински изглед" в Ардинско. Намиращите се наблизо Дяволския мост и светилище „Орлови скали" са възможност хората от страната да се запознаят с богатото наследство на Източните Родопи.

Шарят яйца с карфица и тел

Чехи и словаци учат пловдивчани на уникални техники за боядисване

Великденски яйца, за чиято украса са използвани над 20 техники, ще бъдат показани на изложбата „Цветна пролет 2017" от 29 март до 2 април в Международен панаир Пловдив. Инициативата е на Сдружението на чехи, словаци и приятели, което иска да представи различни стилове за декорация и така да напомни за обичаите, посветени на големия християнски празник Възкресение Христово.

Посетителите на „Цветна пролет" ще видят яйца, нашарени с помощта на карфица или оплетени с тел. Впечатляващи са дантелите от белтък, апликациите с памучни конци, слама и други материали, фигурите от восък, отпечатъците на цветя и листа. Прецизният рисунък, интересните орнаменти, съчетанията на цветове и форми създават истински шедьоври.
Традицията на боядисване на яйцата в Чехия е много стара и всеки край има свои специфични украси, обясниха от Сдружението. Това невероятно разнообразие ще бъде показано в богатата сбирка от великденски яйца, гостуваща на „Цветна пролет 2017", заяви д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив и почетен консул на Чехия в града.

Изложбата ще предложи още много решения за великденската украса на дома с произведения на майстори от Регионалната занаятчийска камара. Към декорацията може да се добавят акценти от модерната флористика, която ще бъде широко представена на Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари.

Предстоящото издание на „Цветна пролет" ще предостави на посетителите по-голям избор, тъй като изложителите са с 30% повече в сравнение с миналата година, а ангажираните експозиционни площи – със 79%. За първи път участват разсадници от Гърция и се очаква те да демонстрират различни видове средиземноморска растителност.

Изложбата се провежда в рамките на Дните на семейството, свободното време, хобито и модата, които ще продължат до 2 април. Те включват още: Международна изложба „Природа, Лов, Риболов" (от 29 март), Изложба на общините (от 29 март), Европейски панаир на предприятия и кооперации от социалната икономика (от 30 март), Италиански фестивал на красотата и прическата (от 31 март), международни киноложки изложби (от 1 април). Очакват се над 20 000 посетители от страната и чужбина.

Показват във Вършец носии

Незабравим Великден може да се прекара в курорта Вършец. Удобен е за жителите на Северозапада, но и на София. Намира се на 80 км от столицата. А в градчето има както четиризвездни хотели, така и къщи за гости, в които празнуването ще е не по-малко вълнуващо.

Луксозните тридневни пакети със закуска и вечеря в периода 14 - 17 април в двой стая струват 245 лв. 20 лв. са спа-процедурите и басейнът с минерална вода.

Къщите за гости привличат с по-ниските цени, но с обещаващото добро похапване за великденско време. В тях пакетът е 90 лв. за двама души със закуска и вечеря. Най-евтино може да се изкара Великден в Клисурския манастир, който е близо до Вършец. В неговата база нощувката за двама в стая е само 35 лв. На територията на светата обител има два ресторанта, които предлагат вкусна храна нон-стоп. В дните около Великден във Вършец ще бъдат открити две изложби, които са истински бонус за гостите му. В художествената галерия може да се видят автентични народни носии, които се пазят в бабините ракли в селата на общината и в града. В туристическия център пък ще бъдат подредени великденски яйца и козунаци, дело на местните жени. Тази изложба е и конкурс за най-добре боядисани яйца. Ще има и награди за най-добрите, които ще връчи лично кметът Иван Лазаров.

Влизат в манастир през Страстната седмица

Поклонници ще изпълнят Църногорския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци седмица преди Възкресение Христово. Доста хора, които редовно присъстват на богослуженията в обителта, вече са направили своите заявки за нощувки. Във всеки от дните през Страстната седмица в манастира ще се служат молитвените последования, както това става в Светогорските манастири. Обичайно хората, които ще се пречестяват след дългия Великденски пост изкарват седмицата в строг пост, а на Разпети петък и не се хранят.

За празничните дни в манастира очакват и голям поток от посетители, които не остават да нощуват. През последната година мнозина идват и за да се поклонят на чудотворната икона на Богородица – Всецарица. Гостите на манастира използват посещението си и за да налеят вода от манастирското аязмо, за която е известно, че е донесла изцеления на много хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай