19:00 ч.

07.04.17

2 мин.

0

2

0

Възкресяването на Лазар и победата над смъртта

от Ангел Карадаков |

Възкресяването на Лазар и победата над смъртта

 


Иисус Христос благодари на Бог Отец за чудото


За възкресяването на Лазар, брата на Марта и Мария от Витания, благовести само св. Йоан Богослов (Йоана гл. 11-12). Лазар живеел във Витания заедно с двете си сестри Марта и Мария. Това семейство много обичало Господ Иисус Христос и винаги Го посрещало с радост.
Когато Той дошъл във Витания, Лазар вече четири дни бил в гроба. Според еврейския обичай покойните се оплаквали седем дни и по тази причина в дома на Лазар имало много хора, между които вероятно е и много роднини, дошли от Йерусалим. В скръбта си Мария паднала в нозете на Господа. А Той, като видял нея и другите да плачат силно, се просълзил.
Когато стигнали до гроба, Господ заповядал да вдигнат камъка, а Марта Го предупредила, че сигурно мирише вече, тъй като Лазар бил вече четвърти ден в гроба.
Чудото с възкресението на четиридневния покойник Лазар се свързва с Бог Отец, затова, когато то било извършено, Иисус Христос благодари, че по Негова воля бил възвърнат животът на Лазар.
Спасителят произнася молитвата си към Бог Отец пред всички, защото народът, виждайки и чувайки това събеседване между Бог Отец и Иисус Христос, по-лесно ще повярва, че Той е Синът Божи.
При възкресяването на Лазар Иисус Христос разкрива своята сила като Бог и Господ,­ че е Източник на живот. Още преди кръстните Си страдания показал, че е Победител на смъртта.
Това евангелско събитие е свидетелство за общото ни възкресение. "Възкресителят,­ казва св. Ефрем Сириец,­ първо е допуснал разложението да се допре до умрелия и после го възкресил, т.е. разлагането му ни уверява в смъртта, а възвръщането му към живота ­- в общото възкресение."


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:11 · 08.04.2017
Глупости
рес еоод · 07:10 · 08.04.2017
ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА БОРИСОВ 3 ЩЕ ДОНЕСЕ РАДОСТ И БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРИТЕ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент