Въвеждат в майсторско звание д-р Невен Енчев

Въвеждат в майсторско звание д-р Невен Енчев  | StandartNews.com

Свидетелство за майстор ювелир ще получи на 12 декември 2017 г. пловдивският предприемач д-р Невен Енчев. Това ще стане в Регионалния етнографски музей в Пловдив, където Задругата на майсторите на народни художествени занаяти и Регионалната занаятчийска камара под тепетата ще честват еснафския празник "Св. Спиридон". В двора на музея ще бъде възпроизведен занаятчийският ритуал, празнуван още от епохата на Възраждането.
Денят на Св. Спиридон е известен в страната като "Денят на майсторите". Той е бил обущар, неговите мощи се съхраняват на гръцкия о. Корфу. Почита се като закрилник на обущарите, грънчарите, керемидчиите, тухларите, казанджиите и др. и обединител на всички майстори. Част от Еснафския празник е и традиционния обред, битуващ в средите на занаятчиите - въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.
„Започнах да се занимавам с изработката на бижута като хоби, доставяше ми огромно удоволствие, но когато видях колко радост могат да доставят моите бижута на хората, постепенно се запалих., заяви д-р Енчев. – Сега с помощта на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите имам желание да организирам обучение за тийнейджъри, за които златарството може да стане бъдеща професия. Ще привлека и моите учители – Владимир Буров, Гаспар Мелконян и Карапет Марукян, с които ще преподаваме заедно."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай