Валя Червеняшка черпи колеги за 10 г. от мисията "Не сте сами"

Сърцето ми спираше при изтезанията и ме ритаха, за да почне да бие, спомня си тя

Валя Червеняшка черпи колеги за 10 г. от мисията "Не сте сами" | StandartNews.com

Вяла Червеняшка почерпи колегите си от детското отделение в Бяла Слатина послучай 10 годишнината от завършването на успешната мисия "Не сте сами", която върна задържаните медици в Либия. "Никой не може да оцени свободата като мене след осем години и половина зад решетките", каза тя пред bTV.

И до ден днешен помни зловещата дата 9 февруари 1999 г. "Тръгвам по стълбите и на първата площадка ма хващат някакви полицаи, връзват ми ръцете, лепят ми устата, връзват ми очите, излизаме, усещам после, че се качвам в микробус", спомня си Валя.

Червеняшка и останалите се озовават в либийски затвори, където са подлагани на нечовешки мъчения. "Всички изтезания са били много гадни и страшни, по време на тока два пъти ми е спирало сърцето, те са ме ритали, за да ми тръгне сърцето. Слагали са ми на пъпа едни бръмбари. С всяко изтезание съм си чакала смъртта. Единствено мисълта за децата, че искам да ги видя отново, може би това ме крепеше", споделя тя.

"Винаги сме усещали подкрепата на европейците, на всяко едно дело имаше по 16 европейски посланика и най-накрая като Богородица ни се яви Сесилия Саркози", каза Валя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай