В София отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

В София отбелязаха 115 години от Илинденско-Преображенското въстание | StandartNews.com

Пред Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско в София днес се събраха десетки признателни потомци, членове и симпатизанти на ВМРО, общественици и политици, за да отбележат 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

На събитието са присъствали лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, и народните представители от "Обединени патриоти" - Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Милен Михов, Калин Поповски, Красимир Богданов, Александър Сиди, Станислав Станилов. Годишнината е била почетена и от представители на Македонския научен институт, от Българското сдружение на родовете от Македония, от Националното сдружение на клубовете на запасното войнство "За честта на пагона" и от Държавната агенция за българите в чужбина.

На паметника са били поднесени цветя и венци в знак на почит към героите, отдали живота са за освобождението и обединението на Родината.

В думите си пред събралото се множество вицепремиерът Красимир Каракачанов е напомнил за саможертвата на въстаниците, които със смелостта и безкористността си трябва да служат за пример на днешните поколения. Той е отбелязал, че преди 115 години отзвукът от въстанието и кървавото му потушаване насочват общественото внимание на европейските държави към съдбата на поробените българи в Македония.

Паметната дата е била отбелязана и с шествие в Благоевград. То е било водено от народния представител от "Обединени патриоти" за Благоевградска област Атанас Стоянов, който е и заместник-председател на ВМРО. С развети знамена на ВМРО, понесли ликовете на легендарни войводи, участниците в шествието са достигнали до паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. Там признателните патриоти са положили венци и цветя. Слово пред събралите се е произнесъл депутатът Атанас Стоянов, който е акцентирал върху значимостта на Илинденско-Преображенското въстание за българската история.

И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които се отбелязва годишнината от най-голямото българско въстание в Османската империя - Илинденско-Преображенското.

В София от 11.00 часа в парка "Св. Троица", в район "Илинден", ансамбълът "Гоце Делчев" ще раздава брошури и ще представи фолклорна програма. Представители на НД "Традиция" ще направят историческа възстановка на събитията отпреди 115 години.

В македонския град Смилево на 21 юли от 17.30 часа местно време ще започне голямото общо честване на годишнината. На него ще присъстват българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, депутати, членове и симпатизанти на ВМРО от България, както и граждани от всички краища на Република Македония. Честването е под мотото "Общото минало обединява" и е в унисон с вече подписания договор за добросъседство и сътрудничество между Македония и България, посочват от ВМРО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай