В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост

В Северозапада организират подписка за обявяване на независимост | StandartNews.com

Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния.

Организатора на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви пред репортера на НОВА Биляна Борисова, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България. „Би трябвало да не сме част от тази корупция", каза Каменов.

„Северозападът сме известни с това, че сме борбени хора", казва северозападният „сепаратист".

Той припомни как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и т.нар. Септемврийско въстание от 1923 година. Борис Каменов изтъкна, че хората от Северозапада винаги са се борили за „истинска демокрация".

На въпрос защо иска Северозападът да стане част от Румъния, Каменов посочи без колебание по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията в северната ни съседка.

„Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана", каза той.

Друг от „сепаратистите" заяви, че подкрепя инициативата, тъй като в Северозападна България няма работа.

„Работим по Козлодуй, Пловдив и други градове, а тук няма нищо", каза мъжът.

Инициаторът на движението за независимост добави, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея.

На въпрос дали Монтана, Видин и Враца ще станат като Барселона, Каменов отговори, че на Северозапада му трябва „един човек като Пучдемон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай