В с. Тутраканци са умъртвени 65 прасета, заразени с африканска чума

В с. Тутраканци са умъртвени 65 прасета, заразени с африканска чума | StandartNews.com

Вече са умъртвени по хуманен начин всички 65 животни в село Тутраканци край Провадия, след като се потвърдиха положителните проби за африканска чума. Това съобщи във Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той обясни, че доста от животните са нерегистрирани. Според министъра вероятно 50% от животните в областта не са регистрирани.

Румен Порожанов посочи, че след сигнал от частно практикуващ лекар за заболяване на 7 животни в частен двор са взети проби в четвъртък, които са излезли вчера. Той уточни, че в стопанството има две положителни проби. „Веднага със заповед на изпълнителния директор на агенцията по храните бяха предприети всички мерки", обяви Порожанов.

Едно от съмненията за разпространението на африканска чума по свинете във Варненско е болестта да е пренесена с фуражи, доставени от заразени зони, като например Констанца, каза още Порожанов. "Нашите индустриални ферми знаят за този проблем и не случайно претоварват директно от кораба. Но задължително фуражът, който доставят държат не по-малко от два три месеца, ако има зараза да бъде отстранена", обясни министърът.

По думите му втората вероятна причина за внасяне на заразата е чрез други продукти. Той допълни, че от вчера са предприети действия и село Тутраканци в Провадийско е под възбрана за движение на животни, както и на животински продукти. От вчера се извършва и дезинфекция, за да се обеззарази населеното място. До приключване на дезинфекцията и обеззаразяване външни хора няма да се допускат. "В 3-километровата зона има още едно населено място - село Бозвелийско, за което се вземат проби и в следващите дни се чакат резултатите", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай