В Годината на Апостола “Стандарт” предлага: Летището да се казва Васил Левски

Национален комитет с програма за честванията

В Годината на Апостола “Стандарт” предлага: Летището да се казва Васил Левски | StandartNews.com

Нови сведения за живота и делото на Левски ще търсят историци в разсекретените преди няколко години румънски полицейски архиви от средата и края на XIX век. Това е една от мащабните инициативи на Националния инициативен комитет за достойното честване на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Идеята бе изложена от Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски".

Тя бе единодушно приета от близо 100 интелектуалци, общественици, академици, военни, духовници и представители на медиите, които вчера се събраха в зала "Средец" на Министерство на културата за създаването на Националния инициативен комитет и неговото първо заседание. В комитета участват министри, кметове, академици, професори, интелектуалци, духoвни лица, видни общественици, ръководители на медии, висши военни, представители на различни етнически групи.

Комитетът обяви 2017-а за Година на Васил Левски и начерта мащабна програма за почитане паметта и делото на Апостола.
От румънските полицейски архиви могат да излязат много интересни неща, каза Васил Василев. Той припомни, че документите вече са разкрили разпит на Филип Тотю. Василев се надява, че в архивите може да се пази снимка на Васил Левски или някои от вестниците на Христо Ботев. С идеята ще бъде ангажирана и Държавна агенция "Архиви", подчерта Васил Василев, която вече е заявила готовност за участие в проекта.

Надяваме се с подкрепата на Министерство на културата да направим една международна изложба за Васил Левски и делото му в столиците, в които българското национално освободително движение е намирало най-голяма опора и подкрепа, каза още Василев. И изброи: Букурещ, Белград, Москва, Париж, Лондон. Искаме да покажем на Европа, че преди 150 години е имало българин, който първи е запалил искрата на основните европейски принципи и ценности днес - свобода, равенство, братство, заяви още Васил Василев. И подчерта, че голямата цел на кампанията е да възкресим морала на Апостола, философията и идеологията му. И да ги поставим като акцент във възпитанието на младите. Именно с това е свързана третата мащабна инициатива на комитета. Национална среща на младите възрожденци ще има на 6 май в София. Близо 3500 деца от над 250 клуба "Млади възрожденци" в страната ще се съберат, за да представят най-доброто от дейността си - стихотворения и картини за Апостола, изследователска дейност. Те ще се включат и в организираните от в. "Стандарт" Уроци по родолюбие и заедно с учени ще направят беседи със съучениците си в класните стаи.

Летище София да бъде именувано на най-великия българин Васил Левски, предложи главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, член на Националния инициативен комитет. Освен името на входа на летището да бъде поставен паметник или барелеф на Апостола, разви идеята тя. Предложението бе единодушно прието. Националният комитет поиска министрите на културата и на транспорта да излязат с общо предложение при подписването на концесионния договор за летището да има специална клауза, че концесионерът не може да сменя името. Предложението не е само наше, на "Стандарт", ние сме по-скоро изразители, каза Славка Бозукова. И припомни, че идеята бе спомената в общата кампания на вестника и БАН "Научните чудеса на България".

За председател на Националния инициативен комитет бе избран министърът на културата в оставка Вежди Рашидов. Заместник-председатели станаха Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски", и кметовете на Ловеч и Карлово - Корнелия Маринова и Емил Кабаиванов.

Направили сме наистина голяма програма за годината на Васил Левски - по дни и месеци, духът на Апостола е в нас, каза Корнелия Маринова. Тя представи плана за честванията в Ловеч на комитета. Искрено ангажирани сме в това дело, допълни и колегата й Кабаиванов.


Участниците излъчиха и организационен комитет, който оперативно ще движи реализацията на всяка от инициативите. Негов председател е доц. д-р Венцислав Велев, началник-отдел "Регионални дейности" в културното министерство.

 

ПОЗИЦИЯ

 

Политиците да се питат: Какво свърших за България?

 

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт":

Безспорно за нас, правейки вече 6 години кампанията "Чудесата на България", най-голямото нематериално чудо на Отечеството ни е Левски. От друга страна, най-голямото ни богатство - днешните най-големи чудеса на България, са талантливите ни деца. За съжаление все по-често последната среща на тези две чудеса е Терминал 2. Все повече млади български таланти избират път навън, загубили вяра и сигурност, че имат бъдеще в родината си. Напускайки България, част от тези млади хора забравят и древното ни минало, и заветите на Левски.

Затова предлагаме летището да носи името на единствената безспорна личност в българската история - Апостола. Как той ще бъде увековечен - с паметник или барелеф, ще кажат експертите. Но ако младите хора напускат България, защото са гневни на чудесиите тук, то поне гордостта от делата на Левски и споменът за заветите му ще бъдат някакъв стимул да се върнат. За чужденците, които идват в България пък, първата дума, която ще чуват, е - "Кацаме на летище Васил Левски в София". Ще попитат кой е той и ще разберат, че с философията, идеологията и морала си Левски е равностоен на други легендарни европейски личности от средата на ХIХ век. Личности, които са направи Европа такава, каквато е днес. Нима имаме по-добра визитна картичка?
За политиците ни летище "Васил Левски" и срещата с Апостола ще е поучителна. С предложението си искаме да ги накараме поне когато се връщат от постоянните визити, да си зададат въпроса: Какво свърших за България? И да го правят под погледа на Левски.
Големите летища по света носят имената на личностите, с които държавите се гордеят - "Шарл де Гол" във Франция, "Кенеди" в САЩ, "Бен Гурион" в Израел, "Ататюрк" в Турция и много други. Нека именуването на летището е нашият знак за национална гордост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай