В бъдеще ще са успешни тези, които мислят и са адаптивни

В бъдеще ще са успешни тези, които мислят и са адаптивни | StandartNews.com

До 30 години роботи ще заменят готвачи и сервитьори. Това обяви преди дни на конференцията "Бъдещето на труда" директорът на Софтуерния университет Светлин Наков. Пред "Стандарт" той коментира ще изместят ли роботите хората, как ще изглежда пазара на труда в бъдеще, както и скандала с Фейсбук и "Кеймбридж Аналитика".

- Господин Наков, прогнозирахте, че след 30 г. нискоквалифицираните работни места ще изчезнат и ще бъдат заменени от роботи. За кои страни обаче това се отнася – за напредналите в технологиите или за всички?
- За напредналите, разбира се. Аз обаче смятам, че не се случва нищо ново – просто се ускорява темпът на промяна. Ако се върнем по-назад във времето, ще видим, че животът на хората и професиите са се променяли много пъти. Едно време се е жънело със сърп, а сега имаме комбайни. 80% от населението на Земята са били земеделци и всички те са си изгубили работата. Това се случва и сега. Технологичният напредък върви, но сега се ускорява темпът. Ако преди една иновация и смяна на технологии е отнемала няколко десетилетия, сега отнема само няколко години. И към днешна дата има роботи, особено в автомобилните заводи. Въпросът е, че технологиите напреднаха и роботите стават все по-умни. Аз например очаквам драстични промени в автомобилната индустрия. Защо? Защото става въпрос за голям брой повторяеми действия. Първи ще са шофьорите на ТИР-ове – до десет години камионите ще се движат сами по големите магистрали. Може би ще има човешка намеса накрая, може би ще ги паркират. Друга промяна, която очаквам в тази индустрия, е хората да не си купуват кола и паркомясто, а услугата „транспорт". Ще има абонаментен план за транспорт - ниският клас ще е градският транспорт, висок клас – автомобили, най-висок клас – летящи коли.

- Как ще изглежда пазара на труда след 30 години и кои ще са професиите на бъдещето?
- След 30 години очаквам да се търсят предимно висококвалифицирани кадри. Професии като продавач на сергия, таксиметров шофьор, човек, приготвящ хамбургери, ще намаляват. Това ще става постепенно от най-развитите градове и държави към по-малко развитите. Като в някои държави дори очаквам цената на това да въведеш технология да е по-висока от човешкия труд. Когато нещо се докаже в световната практика като например автономни коли, те ще навлязат постепенно. Предполагам, че за десет години от първите градове до последните това може да се случи. В бъдеще няма да е толкова важно да знаем конкретни знания, а да се научим да учим.

- Това ли трябва да направят хората, чиито професии са застрашени от изчезване?
- Единственото, което могат да направят, е да се развиват. Мина времето, когато можеше да учиш за гумаджия и да работиш цял живот като гумаджия. Средностатистически човек сменя на две-три години работата, а от три до пет години – професията или нещо адаптира в нея. Занапред тези тенденции вероятно ще се ускорят. Имаше едно изследване, че през 2030 г. 85% от практикуваните тогава професии, ще са такива, които днес не съществуват. Това може и да е пресилено, но със сигурност възникват нови професии. Например треньор на роботи, експерт по безопасността на роботите, криминалист по роботика, инженер за обучение на роботи.

Всяка нова технология отваря огромно поле за стартъпи и иновации. Например мобилните телефони отвориха цели индустрии – да правиш мобилни приложения и т.н. Маркетингът се трансформира драстично в сравнение с преди 20 години. Сега това ще се случи и с роботите – ще има стартъпи, които ще вземат един робот, който мие чинии и ще го научат да сервира кафета, да бърше маси или да оправя леглата в хотелите. Разбира се, има предизвикателства – от батериите до механичните конструкции и най—вече интелигентността на тези машини. По същество в последните години при тяхното развитие не се е случило нищо кой знае колко драматично. Ускори се изчислителната мощ, малко се подобриха математическите модели, но по същина машините правят едно и също, каквото правеха преди 15 години. Machine learning (машинно обучение – бел.ред.) – научават се да наподобяват човешки действия чрез много примери. Една кола не може да ти каже защо спира. Тя спира, защото е научена като види дърво, да го прави. Как? Със сто хиляди примера, които е обработила. Автомобилът прави анализ, свежда текущата ситуация до някаква позната и действа с най-голямата вероятност на това, което е научена. В момента машинното обучение става достъпно за обикновения човек.

Т.е. ако преди беше в лабораториите на НАСА и други организации, сега това се случва в домашни условия. Можеш да отиде в „облака" на Гугъл или Майкрософт и просто да си направиш machine learning – да кажеш „ето ти пет текста, кажи ми в кой от петте най-вероятно е да се говори за футбол". Преди години това беше трудна задача, а сега един начинаещ програмист може да ползва такива инструменти. Роботиката, от своя страна, чисто механично изостава. Все още не може да се реши въпроса със захранването, но и това ще стане.

Пак казвам - няма нищо ново, имаме технологичен напредък, който не е спирал от построяването на първата фабрика в света до сега. Само че скоростта на напредъка се увеличава. Компютрите и интернет помогнаха знанието и иновациите да достигат по-бързо до хората. Но да се върнем на знанието и образованието – бъдещите хора трябва да се научат да мислят, да решават проблеми, да се научат да учат, да си намират сами информация за непознатите неща. Животът в новия свят ще изисква адаптивност, ако искаш да си успешен. Ако искаш да се оплакваш, че роботите вече мият чинии по-добре от теб, специализирай миене на чинии. Всички професии, които са свързани с повтаряне на едно и също действие, ще се автоматизират. Очаквам след време да има автономни ресторанти. Т.е. отиваш, влизаш в една фабрика за храна и си поръчваш през телефона, сервираш и т.н.

- Този свят обаче няма ли да е твърде студен и обезчовечен?
- Тук е ролята на хората. Ще има скъпи ресторанти, където ще сервира човек, ще има скъпи транспортни услуги, при които ще кара човек. Ще има автоматично изкуство от машини и такова, което е скъпо, правено от хора. Точно както сега можеш да отидеш да си купиш една клонирана картина в супермаркета, но тя не е направена от художник. Ролята на хората ще се трансформира в бъдеще. Тя ще е повече свързана с иновации, с креативност, с правене на точно тези неща, които машината не може да направи. Сигурен съм, че ще има машини и в области като психология, но истински добрите ще бъдат хората. Възможно е след 100 години машините да станат във всичко по-добри от хората, но не мога да обещая. За близките години няма такива изгледи. Машината наподобява човешки действия, тя не мисли. В София има една фирма от автомобилната индустрия, която обучава машини да карат коли. В какво се състои това – стои един оператор, цял ден гледа видео как някакъв шофьор кара кола и просто клика с мишката, казвайки: тук има дърво, тук има човек, сграда, тук излизащ от пътя и т.н. Т.е. машината учи по анотирани данни. Вече има професия „обучител на машини".

- Възможно ли е в един момент технологиите да се превърнат в заплаха за хората?
- Със сигурност могат, защото им делегираме все повече отговорности. Може да има технически грешки. Един ден вероятно ще има безпилотни коли, самолети, тирове. И тогава си представете един засилен ТИР, който изтървава контрола. Или пък, че терористи хакват тира и го блъскат в сграда? Това е абсолютно възможно да се случи. Тук вече ще е едно надбягване на лошите намерения с добрите такива. Защото една технология като например ядрената енергия дава възможност да се унищожават хора, но и възможност за евтина електроенергия. Същото е и с автономните автомобили и роботите. Така че проблеми ще има, но ще се решават. Ще възникнат и етични проблеми – ако една автономна кола „вижда", че ще стане катастрофа, как ще реши кого убива и кого спасява. Аз очаквам големи промени и в други области. Интересно е бъдещето на парите с тези блокчейн технологии и децентрализация, както и бъдещето на организациите. Възможността да имаш организация, която е децентрализирана и няма собственост, няма централна точка на контрол, е изключително интересна. Тук говорим за технология, която към днешна дата съществува – да направиш например софтуерен „Юбер". Това е възможно да се направи от А до Я без участие на хора. Едно е ясно – бъдещето ще минава през технологиите. Така е било и в миналото. Като се е появил автомобилът, той прави драстични промени в живота на хората. Същото е било с хирургията, самолетите и т.н. Сега такава промяна носят телефоните, интернет, следващата вероятно ще е роботиката, децентрализираните финансови системи, които вече са факт и т.н. Всичко това означава, че ни трябва ново образование и нови умения. Новото образование не е свързано с повтаряне и запапетяване, а е свързано с това да се научим да мислим, да учим и да решаваме проблеми, както и да се променяме непрестанно и да се адаптираме.

- След скандала с Фейсбус и „Кеймбридж Аналитика", очаквате ли да се промени отношението на хората към социалните мрежи?
- Не, очаквам да се увели натиска на държавата в тези фирми и да се затегне контролът на личните данни. Две трети от българския бизнес ще трябва да въведе политики, електронни инструменти и т.н., за да защитава по-сериозно личните данни. Грубо казано, всеки един сайт, в който си въвеждаш името, трябва да ти обещае, че ще след някакво време „ще ги забрави". При поискване, имаш право да бъдеш „забравен". Моят съвет към хората, които се страхуват, че ще ги следят в интернет, е да не влизат в интернет, да не ползват електронни устройства. Ползването на телефон означава, че доброволно си давате данните на мобилния оператор, който ги дава при поискване на полицията и т.н. А конкретно за скандала с Фейсбук, бих казал, че това, което са направили от „Кеймбридж Аналитика", е, че са си "свършили" работата. Всеки, който продава добре в интернет, прави такива неща. Един прост пример - ако имам фирма, която продава дигитално часовници, първото разрешено нещо, което ще направя, е, когато някой посети сайта, да го запомня и след това да кажа на Фейсбук: всеки, който е бил в сайта, му покажи реклама на часовници. Това се нарича анонимно следене – не знам как се казва човека, но знам, че се интересува от часовници, защото е посетил моя сайт. Нали разбирате, че производителите на уеб браузъри знаят всеки един човек къде „ходи" по цял ден и кой сайт отваря .Фейсбук знае какво съдържание си гледал, колко секунди си седял на него и т.н. Имат тази информация и я ползват с маркетинг цели. И само некадърните търговци и организации в интернет не ползват такива инструменти. Т.е. да се оплакваме, че някой е използвал за избори технология, която се ползва от милиони фирми всеки ден, е смешно. Разбира се, в случая има нарушения - било е забранено да ползват тези данни точно по този начин. Все едно продавач на часовници да има и-мейлите на сто хиляди души, които искат да си купят часовник, и да не ги ползва....Същото се е случило и с изборите. Те са продажба на идея, а продажбата се предшества от маркетинг.

- Възнамерявате да откриете гимназия за дигитални умения. Бихте ли разкрили малко повече подробности за това?
- Да, стартираме Национална гимназия за дигитални умения, която ще е първата по рода си. Тя ще е частна професионална гимназия и ще обучава софтуерни инженери. Друго нейно направление ще е дигитален маркетинг и дигитално предприемачество, иновации и стартиране на бизнес в сферата на дигиталните технологии. Трето направление е графичен дизайн, мултимедия, 3D графика, визуализация и т.н. Ние смятаме, че образованието е „счупено" на училищно ниво и се опитваме да го поправим в рамките на системата. Тя има много строги правила, защото имаме лиценз от Министерство на образованието. Начинът, по който ние бягаме от оковите на образователната система, е чрез допълнителни избираеми, които при нас ще бъдат задължителни, часове. Гимназията отваря врати през есента, в момента тече приемът. При нас ще преподават хора от бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай