Утре пробиват обходния път Смолян - Мадан

Утре пробиват обходния път Смолян - Мадан | StandartNews.com

Работи се усилено по изграждането на обходния път на затворения от срутището участък от път II-86 Смолян - Мадан, съобщи председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. Отсечката ще преминава през с. Влахово и ще удължи пътя на шофьорите с 600-800 м. По него ще преминават само леките автомобили и бусове, а тежкотоварният трафик ще продължи да използва обходния маршрут през Рудозем, обясни инж. Атанасов. Днес в АПИ беше представен доклада за извършените от експертите огледи на срутището.

Работната група бе сформирана със заповед на председателя на УС на АПИ и задачата й бе да се извърши подробен оглед и картировка на срутището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да даде препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка.

Инж. Атанасов подчерта, че всички институции работят в тясна връзка, под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на министър-председателя Бойко Борисов, и целта е максимално бързо да се осигури директна и възможно най-кратка връзка между населените места в региона. Причината е, че пускането на движението по пътя Смолян - Мадан през следващите месеци не е безопасно.

Очаква се утре обходният път да бъде окончателно пробит и ако атмосферните условия позволят през следващата седмица отсечката ще се асфалтира и обезопаси с мантинели, за да може шофьорите на бусове и леки коли да пътуват спокойно и безопасно. Председателят на УС на АПИ обясни, че през последните дни са решени редица въпроси, свързани с обследването на водопровода и на 110-киловолтовия далекопровод, преминаващи на 200 м над срутището. Засега те не са засегнати от него и функционират нормално.

Ръководителят на експертната работна група доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", подчерта, че срутищно-свлачищният процес е възникнал внезапно на 6 март, като в следващите периоди са настъпили допълнителни обрушвания на скалните блокове вътре в срутищното тяло. Основните причини за възникването му са свързани със структурата на масива над пътя, неговата степен на ерозия, особеностите на неговия геоложки строеж, които благоприятстват срутищни процеси, както и преовлажняването на склона над пътя от повърхностни и подземни води. Срутището все още е в активен стадий на развитие и е в процес на постепенно затихване, поради което на този етап разчистването на скалните маси и пускането на движението по пътя е невъзможно. Доц. Стойнев посочи, че срутищният процес засяга площ от около 350 кв. м. Широчината на засегнатия пътен участък е с дължина около 30 м. Оцененият обем на задвижените срутищни маси е около 1000 куб. м. На склона над пътя има пукнатини с широчина варираща от 15 до 40 см и дълбочина 3,5 м.

Експертите препоръчват да се извърши запушване на образуваните пукнатини на склона със специално фолио, да се тампонират дупките в зоната на водопровода, който преминава по склона над пътя, за да се ограничи въздействието на повърхностните води. При установяване на процес на активизация на срутищно-свлачищните процеси е необходимо да се предвиди авариен план за спиране на водопровода или изграждане на байпас, за да не се допусне допълнително оводняване на склона. Успоредно с провеждането на аварийните мероприятия е необходимо да стартират дейностите по извършване на детайлни геоложки, инженерногеоложки и хидрогеоложки проучвания и изготвяне на проект за пълно стабилизиране на участъка. Той ще осигури устойчивостта на пътя и инфраструктурата в склона над него. Проектните решения трябва да предвиждат укрепване, както на активната срутищна зона, така и на участъка източно от нея, до разклона за с. Тикале. Конкретните укрепителни съоръжения ще се проектират въз основа на резултатите от проведените инженерногеоложки и хидрогеоложки проучвания.

Възможните технически решения могат да включват: осигуряване устойчивостта на пътя, чрез изграждане на силови укрепителни конструкции в основата на откоса - подпорни стени или пилотно-анкерно укрепване, стабилизиране на потенциално активната зона над пътя, изпълнение на дейности по отводняване на склона над срутищния участък, анализ на влиянието на водопровода и при необходимост неговата реконструкция, изследване на устойчивостта на участъка между пътя и река Черна и при необходимост да се предвидят стабилизиращи мероприятия.

По повод информация, че през декември миналата година в АПИ е постъпил сигнал от гражданин от региона, че има опасност от срутване на скална маса на пътя Смолян - Мадан, инж. Светослав Глосов - член на УС на АПИ, обясни, че става дума за друг участък от второкласния път, а не за настоящото срутище. В сигнала се посочва за отсечката от км 109+450 до км 109+600 и нейното състоянието се следи системно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай