US адвокат: "Магнитски" не е за Цветан Василев

Актът категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, категоричен е Нейтан Хохман

US адвокат: "Магнитски" не е за Цветан Василев | StandartNews.com

Глобалният акт "Магнитски" категорично не е създаден за лица, които са извършили престъпления в съответната държава, казва експертът по международно право Нейтан Хохман. Той е добра защита за лица, които са станали жертва на мащабна корупция. Това е идеята, с която е създаден. Той обаче категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Цветан Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд". Така обяснява защо банкерът беглец не може да се възпозва от защитата на закона "Магнитски" адвокат Нейтан Хохман в интервю за агенция "Монитор".

Хохман е международно признат експерт по наказателно право. Бил е федерален прокурор и помощник главен прокурор към Министерството на правосъдието на САЩ, където е оглавявал и отдела за борба с данъчните измами и има голям опит в разследването и обвиняването на лица, извършили банкови измами, пране на пари и други финансови престъпления. Той работи в адвокатската кантора "Morgan, Lewis & Bockius LLP".

Глобалният акт "Магнитски" е допълнен вариант на оригиналния акт "Магнитски", приет през 2012 г. за налагане на санкции – икономически и визови, срещу руски граждани, обяснява Хохман. Идеята, стояща зад Глобалния акт „Магнитски", е да прилага в световен мащаб, не само ограничен до Русия, принципите на оригиналния акт. Т.е. да налага икономически и визови санкции – с решение на Държавния департамент, на лица, които са допуснали или са замесени в нарушения на човешките права или в мащабни корупционни схеми. Целта е да се отправи послание в световен мащаб, че правителството на САЩ няма да позволи под каквато и да било форма и по какъвто и да било начин подобни простъпки. С надеждата, че лицата, правили подобни нарушения, ще разберат посланието и ще престанат да ги правят. Това е идеята, стояща зад приемането на Глобалния акт "Магнитски".

Той обаче категорично не е създаден, за да се намесва в легитимни, законно провеждани разследвания в дадена страна, срещу лица, които са извършили престъпления в съответната държава. През юли например българската прокуратура повдигна сериозни обвинения срещу г-н Василев. Глобалният акт "Магнитски" обаче не е приет, за да се намесва в случаи, в които са повдигнати обвинения и съответното лице – г-н Василев, трябва да се защитава срещу тях в българския съд. Ако ме питате дали Глобалният акт "Магнитски" е добра защита като цяло за лица, които са станали жертва на мащабна корупция – да, би бил такъв. Това е идеята, с която е създаден.

Но когато имаме ситуация, в която легитимните институции в дадена страна, спазвайки закона и базирайки се на доказателства, са повдигнали обвинения срещу съответното лице за извършването на престъпления, то трябва да отговори на тези обвинения. Няма каквито и да било признаци, че ако бъде съден в България, г-н Василев няма да получи възможността да се защити в българския съд. Въпреки това той бяга от правосъдието и очевидно използва закон, създаден с друга цел - да преследва лица, които са участвали в мащабни корупционни схеми в своите страни или в накърняването на правата на хора, които не са имали възможността да се защитят. Очевидно е, че г-н Василев се опитва да използва Глобалния акт "Магнитски" едновременно като щит и като сабя, заключава адвокатът.

Със сигурност има очевидни прилики между това, което виждаме в обвиненията срещу г-н Василев и това, което г-н Бърнард Мадоф е извършил, сравнява Хохман. Отново подчертавам, че говорим за обвинения, повдигнати от български прокурор. И прокуратурата е приложила хиляди страници доказателства и документи по делото. Така че не говорим за тайно разследване. Нито са се опитвали да го арестуват и в някакъв момент – месеци или години по-късно, да го информират за това, което считат, че трябва да се мисли, че е направил.

Те, спазвайки законовите правила, са повдигнали обвиненията. Спазвайки законовите правила са събрали и доказателствата и г-н Василев сега е длъжен да се появи и да се защити. Ето например г-н Мадоф не успя да се защити в съдебната зала и беше осъден. Процесът срещу г-н Василев още не е започнал. Но правилата на правораздаването изискват ако при процеса вината му бъде доказана, той да бъде признат за виновен. Съответно ако успее да се защити, обвиненията да бъдат свалени и да бъде признат за невинен. Във всеки от двата случая обаче това трябва да се развие в България и правителството на САЩ не трябва да бъде замесвано в подобен диспут в рамките на българската правосъдна система, обяснява Хохман.

Би било опасен прецедент да се налагат санкции срещу което и да било лице, вършещо работата си легитимно и съобразно законовите изисквания, казва адвокатът по повод исканията на Василев по закона "Магнитски" да бъде санкциониран главният прокурор на България Сотир Цацаров. А това, което прокурорът е направил, е да повдигне обвинения, базирани на доказателства и сега г-н Василев трябва да отговори на тези обвинения. Ако г-н Василев беше арестуван без доказателства и не знаеше за какво е подведен под отговорност, тогава ситуацията щеше да е друга. Така че би било опасен прецедент правителството на САЩ да се намесва в легитимно разследване, провеждано от институция на страна- член на ЕС, смята Хохман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай