UNPO подкрепи петицията на Илхан Кючюк

UNPO подкрепи петицията на Илхан Кючюк

UNPO подкрепи петицията на Илхан Кючюк | StandartNews.com

UNPO подкрепи петицията на Илхан Кючюк

 Една от най-активните международни неправителствени организации, занимаваща се със защита на човешките права - Организацията на непредставените нации и народи /UNPO/ публикува писмо в подкрепа на внесената от Илхан Кючюк петиция срещу съществуващата дискриминационна забрана за използване на език, различен от българския по време на предизборна кампания.

След като се запозна подробно с каузата, UNPO се ангажира, също така, и с различни инициативи за нейното популяризиране.
Организацията изразява загриженост породена от нарушаването на принципа на многоезичието в страната ни, с въвеждането на езиково ограничение, което лишава кандидатите и техните поддръжници от правото да употребяват език различен от българския, без значение какъв е техният майчин език, нито към коя аудитория отправят своите послания.
UNPO подчертава, че цитираната забрана е не само дискриминационна, но е и в нарушение на редица международни актове, по които България е страна – в това число Договора от Лисабон и Хартата на основните права на Европейския съюз.
Организацията строго осъжда неоправданото езиково ограничение, подчертавайки, че всеки трябва да бъде свободен да използва майчиния си език в своя личен и обществен живот и не следва да бъде санкциониран за използването на друг език, различен от официалния на страната.

UNPO призовава българското правителство да измени дискриминационния текст на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс на Република България, така че да се позволи използването и на други езици, като по този начин се гарантира свободата на изразяване на всички кандидати и техните поддръжници по време на предизборна кампания и се осигури свободното циркулиране на мнения и информация на езици, разбираеми за всички избиратели – основна предпоставка за провеждането на честни и демократични избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай