Туристи и инвеститори напират за най-новото село у нас

Туристи и инвеститори напират за най-новото село у нас | StandartNews.com

Попови ливади се гордее с Влашката църква и чистия въздух

2906. Това е кодът. Но не е конспиративен, а съвсем обикновен – пощенски. На едно необикновено и красиво място, което до месец май миналата година бе курортна местност. Вече над година Попови ливади е село. А от десетки години примамва заселници от целия Неврокопски край. Само преди броени дни бе решен и проблемът с адресната регистрация. Общинските съветници в Гоце Делчев дадоха имена на улиците по време на своя сесия. В огромната си част бяха избрани наименования на местности и върхове в южен Пирин, където се намира населеното място.
В селището, чиято най-висока точка е на височина 1424 метра, в изобилие са и крайградските къщи, и почивните станции. Стотици жители на Гоце Делчев са и селяни. Но нямат нищо против. Защото отдавна това бе тяхно желание. Над 400 вили и къщи са вдигнати тук. Новото селище ще запази своя курортен характер. Новината за превръщането на курорта в село бе посрещната радушно не само от шестдесетте постоянно живеещи жители, но и от стотиците, които идват всеки уикенд и през ваканцията във вилите си.

Името на селото идва от легендата за родолюбив свещеник, който живял по време на османската власт. Гонен от турците, той се укрива в горите между Ореляк и връх Свещник. Хората започват да наричат местността Попови ливади. „Ние не се крием, а се гордеем, че живеем тук – сред величествената природа на Пирин планина", твърдят жители на новото селище.
Влашката църква е една от атракциите за наши и чужди туристи. Инициативата за ремонта й бе на Сдружението на власите, които живеят в гръцката община Просочани. Храмът е построен от някогашните жители на влашко село, съществувало тук до 1913 г., следи от което почти не са останали. Първите заселници в местността Попови ливади са влашки овчари, които създават малко селище от колиби през XIX век (между 120 и 150 колиби). Към 1900 година, според статистиката на Васил Кънчов, „село Папас Чаир има 294 жители власи". През 2002 г. по инициатива на тогавашния кмет на община Просочани са осигурени първоначални средства за стартиране на възстановяването на храма. С благословията на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил обектът бе включен за финансиране по европейска програма.

Местните жители вярват, че ще се изгради необходимата инфраструктура и ще се облагороди районът, в който живеят. "На това място се чувствам прекрасно. То е само на 12 км от Гоце Делчев, шосето е отлично, поддържа се постоянно от общината. За 15 минути съм тук. Климатът е уникален, не е случайно, че отдавна идват болни хора да се лекуват", казва д-р Васил Даракчиев. Той винаги отскача до Попови ливади, когато намери свободно време. За да отдъхва, да се наслади на тишината и спокойствието, на красивата природа. Да се зареди с позитивна енергия, преди да тръгне на работа. Не е тайна за никого, че новосъздаденото село се нуждае от благоустрояване, зелените площи да се култивират, да се осъвременят екопътеките. Мечтата на всички, които притежават имоти в Попови ливади, е курортът да се развие и да бъде не с местно, а с национално значение. Никой не познава по-добре района от пенсионера Атанас Папазов. Местните хора са го кръстили с уважение Кмета. Той вдигнал вила тук още през 1988 година.

Знае всяка пътека, всеки камък в курортната местност. „Въздухът е много полезен. Изследвания са доказали, че помага за добро здраве. Не бих заменил това село с нито едно друго място по света. В последните години има бум на строителството на хотели, на къщи за гости, на механи", казва Папазов. Има наплив на хора от съседните общини, които търсят земи и къщи тук. Той е убеден, че ще остарее в село Попови ливади. А като него ще са още стотици, които засега са в град Гоце Делчев, но с развитието на курорта ще се преселят във вилите си в Пирин планина. Това ще направят и чужденци, които сега живеят в селища наоколо. „Ще ни станат съселяни, тук е красиво, спокойно и тихо", казват местните жители.
Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма.

Предвижда се провеждането на фестивал на природата и алтернативната медицина, консервирането на паметника на Яне Сандански. Ще се изгради културно-историческа пътека, която включва паметника на великия патриот Гоце Делчев, лобното място и гроба на войводата Яне. Ще се построят и трасета за зимни спортове - биатлон и ски бягане. Ще има пързалки за деца и аматьори. Тук е изходна точка за планински преходи, предпочитано място за отдих на местните хора. Стотици идват през уикендите, през ваканциите. Ще се направят и места за спорт - футбол, волейбол, хандбал, тенис на корт, планинско колоездене, планинско катерене.
Ако не вярвате в доброто бъдеще на Попови ливади, то пишете и питайте местните хора. Пощенският код е ясен – 2906.

Ремонтират детски лагер, канят и гръцки ученици

Община Гоце Делчев ще развива село Попови ливади включването му за финансиране по различни европейски и национални програми през новия програмен период 2014-2020 година. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки да се развива обявеният още през 1967 година за климатичен планински курорт в Пирин планина.
„Амбицията ни е да го превърнем в европейско и модерно селище. Затова преди време общинският съвет реши да стане от курортна местност - населено място. Ударно подготвяме проекти за кандидатстване по европейските програми. Искаме да подменим водопровода, канализацията, да оправим пътната инфраструктура", твърди кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.
Готов е проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция за ремонта и възстановяването на занемарения ученически лагер в селото. Инициативата е съвместна с гръцката община Просочани. След реализацията му базата, която е за над 100 ученици, ще се ползва от български и гръцки деца, които ще отдъхват и ще се забавляват в красивата Пирин планина.
Над 100 жители на гръцката община през 2014 година посетиха лагера и обиколиха целия курорт. Те са наследници на живелите в селище в района гърци, които през 1912-1913 г. се изселили в днешна Гърция.
"Хората са много позитивни и се отнасят с голямо уважение към нас. Очаровани са от местността Попови ливади. Зарадваха се, че сме възстановили в пълния й блясък някогашната църква "Св. св. Петър и Павел", сподели градоначалникът. "Щом има воля от нас и гръцките колеги, нещата ще се случат. И скоро ученици от България и Гърция ще са на лагер в село Попови ливади", убеден е кметът Москов. Целта е да се ремонтира и пътната отсечка от главния път Гоце Делчев – Петрич до самия лагер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай