Център "Иван Дуйчев" чества 30 години

Център "Иван Дуйчев" чества 30 години | StandartNews.com

Дигитализират книжовното наследство на Елена и Иван Дуйчеви

С международна научна конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" чества своята 30-а годишнина Центърът за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". Конференцията "Културни мостове. Минало и съвремие" се организира съвместно с Академия "Амброзиана" и Класа по славистика.

На откриването на тържеството присъстваха ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков, посланикът на Япония в страната ни Такаши Коидзуми, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, изтъкнати медиевисти от различни страни на Европа, Северна Америка и Азия.

В юбилейния научен форум взеха участие общо 66 учени. Сред тях могат да се видят имената на всепризнати авторитети като акад. Цветан Грозданов (председател на МАНУ), акад. Васил Гюзелев, чл.-кор. проф. Аксиния Джурова (дългогодишен директор на Центъра за славяно-византийски проучвания), проф. Петер Шрайнер (бивш председател на Международната асоциация за византийски изследвания), монс. Франческо Браски (директор на Класа по славистика към Библиотека "Амброзиана" - Милано), проф. Михаил Бибиков (Институт по всеобща история, РАН), проф. Владимир Вукашинович (председател на Синодалното издателство на Сръбската православна църква), д-р Юми Ниномия от Университета Сока, Токио и др.

Събитието бе открито от директора на Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" доц. Вася Велинова. Директорът на Центъра за славяно-византийски проучвания припомни за успешните проекти на екипа на Центъра, свързани с реставрацията на ръкописното наследство, с проучването на паметници на църковната архитектура, събирането и опазването на застрашени обекти. "И все пак основна грижа на работещите в Центъра остава опазването и умножаването на съхраняваното в библиотека "Елена и Иван Дуйчеви" богатство - нашите ръкописни сбирки, съдържащи гръцки, славянски, ориенталски ръкописи", каза още доц. Велинова. Тя допълни, че дългосрочна задача на Центъра е дигитализацията на съхраненото книжовно богатство. Тя изрази задоволството си, че славянската колекция е вече част от общата университетска дигитална библиотека - т.нар. Зографска стая. Предмет на докладите бе и архивното наследство на професорите Иван Дуйчев, Асен Василиев и Атанас Шаренков, което също се съхранява в ЦСВП. На заключителното заседание бе представено изданието на Свитъка амулет от колекцията на проф. Иван Дуйчев и факсимилните и нови издания на центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай