Църквата отбеляза 140 г. от рождението на екзарх Стефан

Църквата отбеляза 140 г. от рождението на екзарх Стефан | StandartNews.com

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови жителите на село Широка лъка и стотиците миряни, които присъстваха на тържественото честване на 140-ата годишнина от рождението на екзарх Стефан. Пред паметника на Екзарха в родопското село, в присъствието на Светия Синод на Българската православна църква, той произнесе слово, в което прослави живота и дейността на великия духовник.

„В православната ни църква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас образът на блаженият наш предшественик и трети български екзарх Стефан. Образ на изряден духовник, вдъхновен богослов, и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в полза на Христовата църква и своя обичан народ. Днес десетилетия след неговото блажено отшествие, образът му стои още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество и да ни утвърждава в християнската ни вяра, която носим днес в усилията ни да сме достойни наследници и приемници на великите наши отци и предци от далечното ни и близко минало", посочи в словото си Негово Светейшество.

Той подчерта, че като приемник на екзарх Йосиф, не само на Софийската митрополитска катедра, но и като предстоятел на православната ни църква за нас е не само чест и радост, но и задължение и отговорност да сме в неговото родно място пред неговия роден дом, където Светата Пловдивска митрополия организира изпълващите се през настоящата година 140 години от неговото рождение.

„Годишнина, която е добър повод да насочим вниманието си към образа на Екзарха и отново от неговия живот и служение да извлечем поуки. Спомняме си за свещеническия син от Широка лъка, извървял достойно целият дълъг път от Самоковската семинария през Киевската духовна академия до тогавашните реномирани западни университети, дипломирайки се навсякъде с успех и придобивайки завидна за времето си богословска езикова култура, с които заслужи славата на един от високобразованите наши духовници, даровити и обичани плодовити български църковни писатели. За монаха, приел пострига в ангелоподобното житие от ръцете на българския екзарх Йосиф, преминал през всички степенни на свещената йерархия, и достигнал до най-високата от тях, отдавайки на всяко място, на което е бил поставен от господа, най-доброто от себе си за процъфтяване на православната църква в своята родина и за утвърждаване на християнската вяра и християнския морал пред своя народ, за йерарха успял да доведе до край многогодишната борба на българската православна църква за премахване на достопечалната схизма с църквата-майка в Константинопол и да възстанови благодатното общение с останалите православни църкви високоиздигнати по този начин нейният авторитет международен и междуцърковен и очертавайки пътят към възстановяване на патриаршеското ѝ достойнство", допълни патриарх Неофит.

Той призова всички да си спомним за висшия български йерарх от критичното време на Първата световна война, който с множество готовност за саможертва и с целия си обществен авторитет успя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, определени за депортиране и в нацистките лагери на смъртта, записвайки по този начин не само своето име, но и името на светата православна църква със златни букви в историята на човечеството, показвайки на дело какво означава православната ни християнска вяра и завещаната ни от нашия Господ Исус Христос божествена любов към всеки човек, добави патриарх Неофит.

Той уточни, че за всички тези и за още много неща от богатия и изпълнен с достойнство живот на преснопаметния български екзарх Стефан, ние си спомняме отново днес – 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали през бюст-паметника, издигнат тук през 2003 г. след като малко по-рано той беше удостоен със званието Праведник на света от Израелския мемориален институт и името му беше записано завинаги в светия град Йерусалим на почетна стена в Алеята на праведните.

Негово Светейшество изрази признателността си за топлото посрещане от страна на всички домакини и най-вече на негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който организира тези чествания и ни предостави възможност отново да се докоснем до личността на преснопаметния Софийски митрополит и екзарх български Стефан. „Радостни сме и от факта, че светата ни Църква в лицето на Пловдивска митрополия стана собственик на дома на екзарх Стефан за спомен на бъдещите поколения. Божията любов, неговата милост и благодатното общение да бъдат с всички нас. Амин!", каза още пред жителите и гостите на Широка лъка патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай