08:00 ч.

13.06.15

4 мин.

3665

15

0

Цар Самуил и днес буни народа

от Исак Гозес |

Цар Самуил и днес буни народа

Повечето го харесват, някои - не, безразлични - няма


11 юни. Сряда. Паметникът на цар Самуил в София. Три дни след откриването му. Големите венци с много цветя и ленти, купени с фактура, вече ги няма. Върху мрамора, подмятани от вятъра и поизсъхнали от слънцето, пъстреят няколко малки букета. Не са по протокол, а от сърце. Няма човек, който да не кръстоса площада и да не спре пред внушителната бронзова фигура. В съседство на Паметника на незнания войн огънят гори самотно. Скандалът и конкуренцията отмъкна посетителите му.


Край Самуил и народа около него се появяват няколко депутати. Дават интервюта. Изправени са с гръб към паметника. Дори не го поглеждат. Възрастен господин, явно вещ във войнските ритуали, не е съгласен владетелят да държи сабята си във въздуха. Тежък меч винаги се подпира на земята - подчертава той. Иначе фигурата е чудесна. Дама вади лист и чете. Текстът е от трилогията "Самуил" от Димитър Талев: "Зададе се от двореца и цар Самуил, а някой бе казал, че това бе сянката му, облечена в неговите войнски доспехи и препасан с неговия меч..." Дамата вдига очи от писмото, гледа дръзко. И все пак мечът не е бастун, държи на своето господинът, който прилича на пенсиониран учител по биология. Четенето продължава: "Светеха под сенника само очите му и в тях беше сякаш цялата сила..." Трябва да има паметници на царете, нарушава мига мълчание биологът и се обръща към мъжа до себе си: "Ти виждал ли си погребението на цар Борис? Аз бях там. Процесията беше пет метра широка. Почваше оттук и свършваше до площад "Славейков". Това за Георги Димитров няма да го направят". "Ама за Людмила Живкова стана", намесва се леко закръглена гражданка. "Чак така не беше", отвръща биологът. Беше. Беше...


В сравнение с монумента на партизаните пред централата на БСП този паметник е шедьовър, връщат се в темата критиците. Но това, че отсреща са слепите воини, не е много редно. Приближава се задъхана гражданка. Отдалеч личи, че нещо я мъчи: "Как могат да приказват, че гледа виновно. Напротив - смело гледа, дръзко и устремено. Харесва ми". Намесва се и мъж, работил в Германия. "Там българските строители са много уважавани. Местните им се възхищават, защото владеят по два-три занаята". Но немски инженер му казал: "Вашите управници са предатели на собствения си народ". Разбрал го от колегите си, българи - въпреки че никога не бил идвал по нашите земи.


Дама, навярно културоложка, гледа монумента и разсъждава: "Една картина е съвършена, когато на нея не можеш да добавиш нищо и да извадиш нищо. Освен това се получава чудесен ансамбъл с ослепените воини на Далчев". Намесва се и мъж с лека панамена шапка. "Това със светещите очи много ми харесва. Иска да покаже, че българите са ослепени още тогава и така са си останали".


Отсреща спира рейс от Босилеград. Братята македонци не се впечатляват много от паметника. Имат си достатъчно. "Те не знаят от каква самоличност са", коментира ги биологът. Объркани хора. Нито кон, нито магаре. Японец стои пред мрамора, изпружен като струна. Сякаш пред него е императорът Хирохито. Снимат го. Чува се: "Страхотно. Достойно. Гордост". Става въпрос за паметника. Пространството се изпълва с ученици. Ето скандалната статуя, в която няма нищо скандално, представя учителката това, което децата гледат, вдигнали високо глави.


Каменарят: Пребихме се, а ни псуват


Димитър Антов, учител по математика. През 1982 г. го изпратили на работа в Кунино и станал каменар. Общински съветник от ВМРО в София. Негово дело е постаментът на Самуил. Определя паметника като страхотно произведение, утвърждаващо българщината. Изчистена класика. Тук няма никакъв кич, подчертава той. И нищо общо с бутафорните изпълненията в Скопие, където паметниците са от шпаклован гипс. При нас е гранит, мрамор, бронз. По-добро не може да бъде. Един стар град на хиляди години, каквато е София, би трябвал да има такива неща. Дело на каменоделеца е и белият мраморен иконостас в църквата "Света София". Гордее се с него. Смята, че с него е оставил името си на майстор.


- Г-н Антов, какво мислите за всичко, което се случи с паметника през тези три дни?


- Убихме се от работа, накрая и се разболяхме. Почнали сме да търкаме от септември. Камъкът се работи трудно. Сашо /скулпторът Александър Хайтов/ пък работи от май. Ние сме екип. Правили сме много неща заедно. Последно бе бюстът на генерал Владимир Стойчев пред министерството на спорта. За Самуил зорът беше да стане до Нова година, но не успяхме. Под него откриха погребение. Археолозите ни забавиха с месец. Освен това решиха фигурата да се сложи 24 часа преди откриването. Да има изненада. Този ден бе като война. Монтажът е много сложно нещо.


- С откриването започнаха и скандалите?


- Заради светещите очи. Накрая се оказа, че десет работят, а 10 000 ги псуват. Това е типично българско поведение. Но тези, дето псуват, не са направили нищо за никого освен за себе си.


- Кои са достойнствата на паметника?


- Те се виждат. Короната е автентична, мечът, скиптърът. Съобразени са с археологическите разкрития по българските земи. Няма нищо, измислено от автора. Всеки детайл се позовава на конкретно откритие от нашата история.


- Твърдите, че сте се отнесли изключително отговорно към работата си, а сте получили само упреци...


- Сашо се поболя, разсърди се и си тръгна. Ние се пребихме - те ни псуват, каза. Това не е добре. Случваха се странни нещо. Копаем основите и идва един, който се представя за функционер в Славянски институт. Руснак. Пита: "Защо правите паметник на Самуил в София?" Моят колега, кибритлия го изгони. След половин час пристига много добре облечен американец и задава същия въпрос. На чужденците не им харесва да надигаме глава. Искат да сме роби. Може би им е странно защо трябва въобще да има паметник на Самуил. А на кого да има, питах ги аз? Сигурно на Джордж Вашингтон или на Ленин?


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:22 · 13.06.2015
имали политик който би умрял след като гледа изнемощелия си народ
Потребител · 18:04 · 13.06.2015
С този паметник се почуствах че съм българин..........гордея се с него,много ми харесва.....
Потребител · 17:27 · 13.06.2015
Да живее и пребъдва Бойко Борисов, новият въстановител и създател на българската държавност , който е смел и решителен като Цар Самуил.Сигурен съм, че идните поколения с обич и признателност, ще му издигнат и на достоен паметник.
Потребител · 11:40 · 13.06.2015
Много такива паметници на нашите славни царе трябва да бъдат създадени и монтирани в България. Училището трябва да възвърне националната гордост на българина още в ранно детство така, както беше в миналото. Когато бях дете, аз се гордеех, че съм българка. Навсякъде трябва да напомняме на пришълците у нас, че имаме велика история и те трябва да я познават и уважават, а не да идват само да ни командват и ограбват. Един ден българинът ще се събуди и аз силно вярвам в това. Обичам те, Българиио!
Dirbg.us · 09:15 · 13.06.2015
"Отсреща спира рейс от Босилеград. Братята македонци не се впечатляват много от паметника. Имат си достатъчно. "Те не знаят от каква самоличност са", коментира ги биологът. Объркани хора. Нито кон, нито магаре."
Ако "учителя по биология" не знае къде е Босилеград вие трябва да знаете,
Български нихилизъм е престъпление. Какви македонци живеят там?
Потребител · 09:15 · 13.06.2015
Браво на майстора! Ощe такива памeтници да създава! Дано сe събуди памeтта на българина и тои осъзнаe своeто вeличиe в миналото и възстанe против днeшната си нищeта!
Потребител · 08:46 · 13.06.2015
Гледам тази снимка. Самият паметник не съм виждала, защото се намирам в чужбина. Харесва ми статуята. Лицето е много изразително и ме кара да се гордея, че съм българка. Намерих в интернет картата на България по времето на цар Самуил. България е владяла почти целите Балкани вкл. Сърбия, Македония, Косово, Албания, Хърватско и цяла Северна Гърция. Какви героични царе сме имали в миналото. Какви силни хора са се раждали в нашата земя преди векове!
Потребител · 08:54 · 13.06.2015
@Потребител След това гледах в Youtube видео за село Гърмен и посещението на министърката на вътрешните работи там във връзка с циганския проблем. Доплака ми се, като гледах как българите се опитват да обяснят на тази жена колко са препатили и колко се надяват държавата да ги защити от циганската пасмина в селото. Заслушах се в оскъдната реч на тази министърка и неиния неуспешен опит да успокои надигналите се хора. Тя се стремеше да угоди в думите си не на тях, а на Европа. Тя не посмя веднъж да нарече циганите с истинската дума, а им казваше роми.
Потребител · 09:01 · 13.06.2015
@Потребител Тя шикалкавеше и единственото, което и се въртеше в ума беше как да се измъкне от мястото невредима. Мисля си какво би направил Самуил с циганите, ако беше жив и какво правят днешните управници в бедна България. Подчинявайки се на Европа нашите нови "царе" забрвиха или по-точно никога не са знаели (сигурна съм, че са имали двойка по история, а и н само по история в училище!) колко велика страна е била България.
Потребител · 09:06 · 13.06.2015
@Потребител Демокрацията, с която ни залъгват нашите управници и западните страни, не е нищо друго овен поредната химера след социализма и комунизма. Демокрацията е нещо, което не съществува и никога няма да бъде постигнато. Ако в Америка имаше демокрация, щеше ли Америка да води толкова войни по света? Нямаше, защото американците нямаше да позволят това. Така, чe рeдно e българитe да сe отърсят и пробудят от съня, които насилствeно ги карат да сунуват и да взeмат нeщата в свои ръцe. Няма го Самуил да ги защити днeс!
Потребител · 14:36 · 13.06.2015
@Потребител Недей да го извърташ по тролски и на сайта за Самуил и българите да отваряш теми за САЩ и за демокрацията.Ако американците не са демократи,то и ти не си човек,а си извънземен.Ние идваме от ръцете на сатрапа Сталин и родата му,дето ни избиваха и разсипваха и експлоатираха близо 70 години.Така,че Америка е тук едва от няколко години.Всичко останало е червена боя и КГБ артисти!
Потребител · 18:49 · 13.06.2015
@Потребител Свобода и дeмокрация няма нито в Амeрика, нито в Русия.
Потребител · 08:33 · 13.06.2015
Добре е че се уловиха за очите на статуята,защото те гледат обвинително и са много добре издържани и направени,както и самата статуя.А това вече дразни целия измислен“елит“ заедно с близките и далечни техни господари.Както знаем от историята и едновремешните ни поробители,византийците, са се дразнели от смелите ни погледи,затова са извадили очите на войниците ни!С една дума пречим!Пречка сме за крадците на богатствата ни,пречка сме да се прекарват газопроводи,пречка сме били османците да инвазират Европа,но тя дори не знае за това!!
Потребител · 08:25 · 13.06.2015
Затова стимулират размножаването на циганите,комунистите и турците.Защото представителите на тези три племена,населяващи България не се интересуват от паметници на велики българи,те най много на темата паметници се вълнуват от тези на световни сатрапи или пък чужденци,които са съсипали държавата ни.Най много се интересуват от разграбването и унищожението на България,какъвто е и планът на господарите им,дошли да те питат за паметника.Затуй,когато нормалните българи искат да увековечат прадедите си срещат тоя бесовски отпор!
Потребител · 08:18 · 13.06.2015
“На чужденците не им харесва да надигаме глава. Искат да сме роби. Може би им е странно защо трябва въобще да има паметник на Самуил.“ Така е приятелю.На никоя “велика“ нация не и харесва в трезора и някой да слага паметници,пък били те и на създателите на трезора.Защото “великите“ нации ни имат за суровинен източник на злато,уран,мед,олово,паладий и още един милион редкоземни елементи.И не само,че ги добиват от стотици години ,но направо си ни крадът пладнешки и затова имат интерес да сме тъпи като овце за стригане!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент