Троянският манастир дари икона на Бигорския в Македония

Троянският манастир дари икона на Бигорския в Македония | StandartNews.com

Игуменът на Светата Троянска обител, епископ Сионий подари икона с лика на Свети Великомъченик Георги Победоносец на Бигорския манастир в Македония. „Светията и славен Великомъченик Георги Победоносец, който ни прави щастливи и успокоява със своите добри дела и чудеса, донесе голяма радост на сестрите, които ревностно служат в неговия манастир", заявиха от светата обител край Дебър.

Иконата е изработена от сребърен обков с позлата и е украсена с бисери. Тя бе донесена от йеромонах Стефан от Троянския манастир, заедно с нейните автори Димчо и Антония Димчовски, Кирил Томанов. Димчовски също така са дарители и автори и на прекрасната икона на Светите Равноапостоли Кирил и Методий, която е донесена в Бигорския манастир на 11 ноември миналата година. Бигорският манастир „Свети Йоан Предтеча" се намира между градовете Дебър и Гостивар в Западна Македония. Името му произлиза от камъка бигор, от който са скалите в района.

Според летописите той е построен през 1020 г. малко след падането на Първото българско царство под византийско владичество. Проф. Иван Снегаров смята, че манастирът е създаден по-късно през 16 век, но е бил изоставен заради ислямизацията по време на османското иго. През 1743 година Бигорският манастир е възстановен от йеромонах Иларион. През 30-те години на 19 век е създаден и изключително орнаментираният и ценен дървен иконостас в църквата на манастира. Главен майстор е Петър Филипов (Гарката) от село Гари, представител на Дебърската дърворезбарска школа, който заедно със своя брат Марко, Макрий Негриев и други помощници се трудят около 6 години, за да създадат този шедьовър.

Иконите в иконостаса са дело на зографа Михаил Анагност и сина му Димитър - монах Данаил, от влашкото село Самарина. Заедно с иконостаса Петре Филипов и останалите дърворезбари изработват и архиерейския трон и игуменския стол в църквата. В притвора на църквата през 1871 година личат фреските на „Св. Климент Охридски", „Св. Наум", „Св. Иван Владислав", „Св.Св. Кирил и Методий", „Св. цар Борис" и „Св. цар Иван Шишман български"

Манастирът е традиционно място на почит и средище на поклонници както от околните християнски, така и от мюсюлманските села.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай