Трима митрополити на празника на "Св. Висарион"

Трима митрополити на празника на "Св. Висарион" | StandartNews.com

Дядо Николай води архиерейската литургия, раздават курбан с риба, хляб и вода

Трима митрополити и много духовници пристигнаха в Смолян за двойния празник на храма "Свети Висарион Смоленски". На 29 юли се честват 10 години от освещаването на катедралата и се почита паметта на патрона й Свети свещеномъченик Висарион Смоленски. За случая се събраха Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний и Великотърновският Грегорий. Дойдоха и Белоградчишкият епископ Поликарп, Знеполският епископ Арсений, както и свещеници от Пловдивска епархия.

Архиерейската света Литургия на 29 юли от 9.00 часа ще води Дядо Николай, който на 28 юли от 18 часа отслужи и Празнична вечерня с петохлебие в храма. А в празничните песнопения ще се включи митрополитският хор от Пловдив.

Освен духовници, се очакват и много официални гости, представители на държавната и местна власт, граждани и миряни от Смолян и околностите.

От 11,30 часа ще бъде раздаден благословен постен курбан с риба, хляб и вода, а организаторите са приготвили пликчета за 500 души. От 11.45 часа пред храма ще се започне народно веселие с участието на фолклорен ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян. Организатори на празника са Сдружение "Св. Висарион Смоленски" и Църковното настоятелство при катедралния храм, с подкрепата на община Смолян.

50 икони дарява семейство Баткови

50 икони от ХVIII и ХIХ век ще дарят издателят на "Стандарт" адвокат Тодор Батков и съпругата му Здравка на православния храм "Свети Висарион Смолянски". Това съобщи г-н Батков вчера в Асеновград по време на дискусията "Чудесата на България", която "Стандарт" организира в Малкия Йерусалим.

Дарените икони ще бъдат изложени в криптата на "Свети Висарион Смолянски", а постоянната експозиция ще бъде открита днес след литургията и тържествения звън на 11-те камбани. Тодор и Здравка Баткови са основни ктитори на храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай