Три яйца на очи ще катурнат човек със 70 кг

Три яйца на очи ще катурнат човек със 70 кг | StandartNews.com

От търговска верига се появиха данните за фипронил с количество 0,27, което е 1/3 от здравословното, но е много над допустимото по изискванията на закона. Това каза земеделският министър Румен Порожанов във връзка с открития фипронил в български яйца пред "Нова

Констатацията, която е направена във въпросната партида, е три пъти по-малка от здравословния критичен минимум от 0,72 мг/кг“, посочи той. „Изчислено през допустимите норми на фипронил на един килограм телесно тегло пратката, която в момента третираме, ако е консумирана от 70-килограмов човек, това са 3 кг яйца, които трябва да изяде последователно в кратък период, за да може да се получат вредни въздействия“, обясни Румен Порожанов.

Контролът е засилен и ще продължи да бъде такъв. До края на годината ще има задължителни проверки - една от нас и по две контролни проверки от всеки един оператор, производител или ползвател, заяви министърът.

От близо месец много активно стартирахме всички проверки на производителите на яйца с кокошки носачки, които са около 135 в страната. Към 430 проверки сме направили на всички складове и предприятия, използващи яйца или яйчени продукти, разкри той. 

При проверките, които се извършват тези два дни, от информацията на БАБХ, в складовете на фермите в Поликраище са установени 17 туби фипронол, който съдържа активна съставка фипронил от 2%. При проверките трябва да се установи какво третиране е правено с фипронола. От фермите са дали някакво обяснение за третиране на тревни площи с подобен препарат“, посочи Румен Порожанов и уточни, че финалният доклад от проверките ще бъде внесен в Районната прокуратура. 

Активната ни проверка доведе до случая с яйчен меланж, който беше внесен от Германия. Втората ни констатация, за съжаление, е за производство в България. Проверките ни не са приключили. Приключват в някои от фермите, но продължават в останалите предприятия“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай