Транспортният министър: 400 млн. лева трябват за ремонти на пътищата

Транспортният министър: 400 млн. лева трябват за ремонти на пътищата | StandartNews.com

Между 300 и 400 млн. лева не достигат за поддръжката и ремонтите на републиканската пътна мрежа. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков в интервю за Дарик.

По думите му тази сума не трябва да се компенсира с вдигане на данъците, а да се събере от такси за използването на пътищата. Той подчерта, че при определянето на размерите на таксите за тол-системата по магистралите ще се търси баланс. Според транспортния министър сега тежестта от винетните такси е разпределена неравномерно, като 70% е за леки автомобили и 30% за тежкотоварните, които реално нарушават пътищата много повече.

Като пример за липсата на баланс в начина на таксуване той посочи, че, за да преминат от граница до граница в България, тежкотоварните автомобили плащат 23 лева. "Толкова е таксата само от Пирот до Ниш в Сърбия", каза Желязков.
Същевременно той защити и приетите на първо четене повишения за данъците за автомобили. Предвижда се за коли със сертификат ЕВРО 1, 2 и 3 и без такъв да има увеличение на данъците с около 30%. Колите, които са с последна категория - Евро 6, пък ще получат намаление на данъка с около 10-20%.

"Нормално е автомобили, които замърсяват околната среда повече, да са с по-голям данък. В случая това са по-старите превозни средства", каза министърът.

Желязков коментира и срока от 9 месеца, който собствениците на автобуси имат, за да ги оборудват с колани. По думите му този срок е определен и за да се провери дали има проблеми в прилагането на някои текстове от закона и да се види как могат да се "изчистят по-радикалните от тях". "Например има тълкуване, според което и в автобусите от градския транспорт трябва да има колани", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай