Таванът на пенсиите отпада за отпуснатите от 2019 година

Кадър: БНТ

Таванът на пенсиите отпада за отпуснатите от 2019 година | StandartNews.com

Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на пенсиите да отпадне за пенсиите, отпуснати от 2019 г., а съответно да се повиши на 40% от максималния осигурителен доход за отпуснатите до края на 2018 г. Това съобщи пред БНТ социалният министър Бисер Петков.

По думите му, в одобрения вчера от Надзорния съвет на НОИ проектобюджет за следващата година е предложена промяна, която предполага запазване на тавана за всички пенсии - нови и стари, като се повишава размерът на този таван. Това ще стане от 1 юли 2019 г. и понеже е предвидено максималния осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв., таванът от следващата година ще стане 1200 лв., а до 1 юли ще е в размер на 910 лв. Така, че таванът остава, но се повишава от 1 юли за всички пенсии, уточни социалният министър.

„Предвиденото в законопроекта е значително повишаване на тавана или максималния размер на пенсиите с 290 лв., т.е. от сегашния таван от 910 г. се увеличава на 1200 лв., което ще позволи на около 40 000 пенсионери, които сега не получават част от пенсията си, да я получат в пълен размер. Ще останат около 25 000, които ще имат изчислена по-висока пенсия от тези 1200 лв., но ще получават 1200 лв.", обясни Петков.

„Проблемът за напълно отпадане на новите пенсии намира частично решение в проектобюджета на ДОО за следващата година. За тогава е предвидено изчисляването на новите пенсии да се взима под внимание дохода след 1999 г. Ако лицето няма 3 пълни години, съответно има възможност за връщане назад, за да се изчисли пенсията най-малко от 3 години. Но това са частни случаи, предвидени в законопроекта", каза социалният министър.

„Другата промяна е да се ограничи индивидуалния коефициент, който сега ще се изчислява по нов начин като месечни съотношения да не е по-висок от съотношението от максималния осигурителен доход и средномесечния осигурителен доход", уточни Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай